«Шукаємо варіанти для кар'єрного росту», – луцький баскетболіст

14 Серпня 2017, 15:36
3490

Максим Дейна розповів про участь у юнацькому чемпіонаті Європи з баскетболу, а також про плани на майбутній сезон.

29 липня - 6 серпня у Словаччині відбулась континентальна першість серед баскетболістів віком до 18 років, де брала участь і збірна України. У її складі виступав і вихованець луцького «Волиньбаскета» Максим Дейна.

Ще до цього він зумів виблиснути у складі аналогічної за віком національної команди на чемпіонаті світу зі стрітболу. І хоча на чемпіонаті Європи з класичного баскетболу наші хлопці виступили не так успішно (12 місце), центровий/важкий форвард з Луцька відзначив чимало позитивних моментів візиту до Словаччини.


 

З грандами турніру грали на рівних

На першість Європи наші юнаки їхали з дуже оптимістичними планами. Хоча й розуміли - проти них гратимуть команди, які укомплектовані гравцями дуже сильних ліг та чемпіонатів.

«Перш за все, для нашої молоді цей чемпіонат був хорошою можливістю показати свій рівень серед іменитих суперників», - розповів учасник турніру, лучанин Максим Дейна. У самого гравця «Волиньбаскета» турнір «не пішов» з самого початку: якщо у першій грі проти італійців він провів на майданчику 14 хвилин, то надалі грав менше.

«Спочатку в нас були підозри на пошкодження, яке я отримав у першій грі, однак виявилося, що зі здоров'ям усе в порядку. Та навіть при цьому головний тренер уже не давав стільки ігрового часу», - розповів Максим.

Підсумковим результатом команди стало 12 місце. Утім, за словами Дейни, такий показник не відображає реальної сили команди. «Дивіться самі: майбутнім переможцям турніру - сербам - ми програли лише у заключній чверті, віце-чемпіонам - збірній Іспанії - лише у овертаймі. Чинним віце-чемпіонам світу з Туреччини ми поступилися перед фінальною сиреною гри. Таким чином, наші баскетболісти уже встигли зробити собі ім'я та показати себе перед європейською публікою, адже на змагання приїхало чимало скаутів», - розповів вихованець луцьких «Лицарів».


 

Про командну взаємодію та уроки чемпіонату

На відміну від стрітбольного чемпіонату світу в компанії з 15-ти гравців, з яких на майданчик виходить лише 5 - набагато важче. Тим більше, коли більшість партнерів по команді виступають у престижних структурах южненського «Хіміка» чи «Дніпра». Власне, один із гравців дніпровської команди Ісуф Санон у складі України став другим за результативністю гравцем змагань.

«Утім, буде неправильно думати, що всю нашу гру робив саме Санон. Кожен гравець із заявки як міг долучався до командної гри, і врешті-решт, до результату не вистачило зовсім трохи», - відзначив Максим Дейна. Він також додав, що такі турніри - це ще й найкращий вказівник на власні «мінуси» та помилки.

«Словаччина-2017 дала мені багато уроків, які я запам'ятаю на майбутнє. Та окрім того - це неоціненний досвід у кар'єрі будь-кого з нас», - розповів лучанин.


 

«У пошуках кращих варіантів»

Враховуючи усі біди волинського спорту та розуміння того, що рідному клубу – «Волиньбаскету» - навряд чи світять виступи у Суперлізі чи бодай «вишці», Максим Дейна після насиченого літа хоче розвиватися й надалі.

«Звичайно ж, я майже усім зобов'язаний своєму місту та клубу, однак зараз знаходжусь у пошуках нової команди», - розповів баскетболіст. За його словами, наразі розглядається декілька варіантів: клуби Суперліги, які мають «дублюючі» склади у Вищій лізі.

«Треба прекрасно розуміти, що рівень великого клубу та основного складу я зараз не потягну. А от розвиватися у їхніх системах та при цьому за успішних виступів тренуватися з першими командами - найкращий варіант», - пояснив Максим.

Крім того, наразі Дейна все ще є основним гравцем юнацької стрітбольної збірної. Підопічні Володимира Журжія пробилися до фінальної частини чемпіонату Європи, який у вересні відбудеться в Угорщині.

«Сподіваюсь, я ще потрібен тренерському штабу команди. А на континентальній першості ми можемо зробити те, чого не вдалося у Китаї - піднятися на п'єдестал пошани», - ділиться оптимізмом 18-річний лучанин.

Що ж, доки Максим Дейна з великою вірогідністю активно шукає варіанти подальшого працевлаштування, ми чекатимемо від нього нових успіхів та приводів для гордості за волинський баскетбол. Вперед, Максиме!






 

Дмитро КУЗНЕЦОВ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром