Фантастична луцька «п’ятірка» привезла успіхи з Туреччини

02 Серпня 2017, 13:13
5468

У приміщенні Волинської ОДА у вівторок, 1 серпня, зустрічали наших спортивних героїв-дефлімпійців. Район.Луцьк підбиває підсумки виступів луцьких спортсменів на Дефлімпійських Іграх.

Заслужені привітання

З 18 по 30 липня у турецькому місті Самсун відбувалася найбільш визначна за чотири роки подія у світі спортсменів з вадами слуху – двадцять треті за ліком літні Дефлімпійські ігри. Від області на них урочисто провели чотирьох спортсменів, які у підсумку здобули чотири нагороди різного ґатунку. Утім, як виявилося, наших спортсменів та нагород там було ще більше. Однак, про все по порядку…

Як уже встигли повідомити на сайті облдержадміністрації, у вівторок, 1 серпня, у Луцьку урочисто зустріли учасників Дефлімпіади, які на змаганнях представляли нашу область – Олександра Колодія, Світлану Яценко, Дмитра Вишинського та Наталію Димитрашко. Готували до змагань спортсменів заслужені тренери України Олександр Платонов, Вікторія Свереда (кульова стрільба), а також Вячеслав Киричук (легка атлетика).


 

Для початку щирими словами вітання та подяки переможців привітала заступник голови ОДА Світлана Мишковець. «Хочу подякувати батькам, які виростили таких сильних і мудрих дітей, тренерам – за проведену роботу та нашим спортсменам, що так люблять свою справу та принесли такі досягнення для Волині. Ми зі своєї сторони намагатимемось й надалі вам допомагати. Пишаюся вами, тому вперед до перемоги. Знаю, що наступного разу ви візьмете усе золото», - резюмувала виступ чиновниця.

Своїми враженнями через сурдоперекладача поділились і самі винуватці урочистостей, які відзначили, що це було складно і хвилюванням не було кінця. Тож звучали слова подяки за підтримку, особливо тренерам. «Дякуємо усім, адже найважливіше – це підтримка. Не потрібно здаватися, потрібно йти тільки вперед заради перемоги для України», – висловилась Наталія Димитрашко.

Своєю чергою, тренери також подякували представникам обласної влади за допомогу в підготовчій роботі для участі в Дефлімпійських іграх. «Ви показали Волинську область, як одну із найсильніших. Ви підняли планку, тож тепер треба її втримати і покращити. Хочу подякувати керівництву області за те, що йде на зустріч, дослухається і допомагає», – відзначив в.о. начальника волинського регіонального центру фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Віктор Галан-Влащук.


 

Історичний тріумф Олександра Колодія

На перемоги луцького стрільця шанувальники волинського спорту очікували найбільше. І недарма – за свою кар’єру Олександр уже досяг нечуваних вершин. Колодій двічі перемагав на Дефлімпійських іграх – 2009-го у Тайбеї та 2013-го у болгарській Софії. Крім того, 2011-го року наш спортсмен зробив справжній фурор на чемпіонаті Європи у Німеччині, коли забрав ледь не всі медалі з кульової стрільби, а про численні перемоги на чемпіонатах України годі й казати – таких медалей у нього вже давно назбиралося на добрих два відра.

Восени 2016-го року Олександр Колодій вперше у кар’єрі тріумфував на чемпіонаті світу серед нечуючих. Тоді у російській Казані він не просто штампував золоті медалі, а й бив світові рекорди в улюбленій дисципліні – стрільбі з 25 метрів малокаліберним пістолетом. Тож саме від нього у Туреччині успіхів чекали з особливим нетерпінням. І такі очікування спортсмен, безсумнівно, виправдав – свій «коронний» вид стрільби він завершував уже триразовим дефлімпійським чемпіоном. І нехай у інших дисциплінах здобути медалей так і не вдалося, третє «золото» Ігор буквами такої ж цінності вписує луцького стрільця у історію українського спорту…


 

Потрійний фініш Дмитра Вишинського

Поклавши руку на серце, автор матеріалу має зізнатися – про луцького нечуючого легкоатлета з наших спортсменів він знав найменше. Хоча 22-річний Дмитро Вишинський уже досягав неабияких успіхів протягом останніх років. Ще до Ігор у Туреччині наш спортсмен встиг стати чемпіоном світу та Європи у легкоатлетичній естафеті «4 по 100 метрів», а також другим спринтером світових та континентальних змагань на «стометрівці».

А от перемога на Дефлімпіаді підкорилася Вишинському з першого фінального забігу. Усього на соту секунди на дистанції 100 метрів він випередив суперника з Ірану та в один день з Олександром Колодієм піднявся на найвищий щабель п’єдесталу пошани турецьких змагань. Ще за три дні Дмитро Вишинський доволі несподівано був серед фаворитів забігу на 200 метрів, а у підсумку здобув там срібну медаль. Таке досягнення важко переоцінити, враховуючи той факт, що на чемпіонатах Європи та світу на цій дистанції луцький атлет не був навіть призером.

А «добив» цілу чергу своїх успіхів Дмитро Вишинський «сріблом» в улюбленій для українців естафеті. Варто зазначити, що під час забігу саме лучанин вирвався у його лідери, однак на другій половині дистанції неймовірну швидкість продемонстрували японські суперники. В будь-якому випадку, три медалі однієї Дефлімпіади – уже фантастичний показник, який, можливо, десь перекрив локальні невдачі наших дівчат – Світлани Яценко та Наталії Димитрашко – які «відстрілялися» без призових місць у своїх дисциплінах. А якщо взяти до уваги зовсім молодий вік Дмитра – можна лише уявити, яких успіхів він може досягти у перспективі…


 

У футболі – не без наших

Мало хто знає, що казати лише про чотири волинські медалі на Дефлімпійських іграх 2017-го року не зовсім правильно. Річ у тім, що за збірну України з футболу виступає уродженець Луцька Володимир Вальчук, який у дитинстві жив та вчився саме у нашому обласному центрі й лише з початком футбольної дефлімпійської кар’єри перебрався до Одеси. Власне, й сам автор цих рядків усе дитинство ганяв з Володимиром м’яча у дворі.

Так от, українські футболісти після не зовсім вдалого старту (поразки від Польщі та нічиєї з Італією), зуміли перемогти аргентинських опонентів та вийти з групи. У фантастичному чвертьфінальному матчі «жовто-сині» перемогли головних фаворитів турніру – росіян (5:4), а у півфіналі здолали збірну Єгипту – 1:0. І лише у вирішальному поєдинку серія післяматчевих пенальті у матчі проти господарів турніру – турків – залишила хлопців без золотих медалей. Утім, і «срібло» Дефлімпіади з луцьким присмаком позитивно довершило останній день змагань у Туреччині. А друге загальнокомандне місце України у підсумковій таблиці Дефлімпіади з 99-ма медалями навіює оптимізм. А ще – впевненість у тому, що й наступні престижні змагання серед спортсменів з вадами слуху не обійдуться без участі та успіхів волинян. 





 

Дмитро КУЗНЕЦОВ

Фото: Волинська ОДА

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39