На шляху до повноцінної сервісної структури: як за півроку по-новому завести «мотокосу» Волинського обласного центру зайнятості

01 Серпня 2017, 16:27
2898

У Луцьку працівники служби зайнятості звітували про те, що встигли зробити за перше півріччя 2017-го року.

Прес-тури – річ цікава. Особливо, коли розповідають та показують на практиці, як працюють з дуже широкою верствою місцевого населення – тимчасово або повноцінно безробітними людьми. Саме тому 28 липня Волинська обласна служба зайнятості зібрала журналістів, аби розповісти про те, чого вдалося досягти за перші півроку роботи 2017-го року.

Як не крути, а усюди і завжди нас «підстерігають» круглі дати. Ось і зараз вийшло так, що очільник обласної служби зайнятості Роман Романюк звітувався перед місцевими медіа якраз напередодні піврічного «ювілею» на своїй посаді, який буде 2 серпня. Утім, незважаючи на цифри, керівник служби запевнив, що вона якраз-таки відходить від «совка». «Головна місія залишається незмінною – перетворити центр зайнятості на сучасну соціальну сервісну структуру», – одразу ж окреслив головну тему прес-туру Роман Романюк. А потім – розповів про те, яким чином своєї мети уже почали досягати працівники служби.

По-перше, протягом останніх шести місяців у центрі зайнятості добряче попрацювали над «асортиментом» вакансій та індивідуальним підходом до кожного безробітного. Сухі цифри не брешуть: за перше півріччя 2017-го року у порівнянні з відповідним період річної давності кількість вакансій, зареєстрованих у службі, збільшилася на 2,2 тисячі (усього зареєстровано 16453 вакансії). А так званих «актуальних» вакансія за перший семестр – на 700 більше, аніж торік.



 

По-друге, і на цьому постійно наголошував сам Роман Романюк, покращилася комунікація з людьми. «Одне з головних завдань центру зайнятості – не лише якомога оперативніше підшукати громадянам роботу, а й допомогти людям закріпитися на новому робочому місці», – розповів очільник служби. Власне, таку тезу доводять і цифри: кількість осіб, працевлаштованих за сприянням служби зайнятості, збільшилась на 16,4 %. Рівень працевлаштування збільшився на 6,1 %, і становить 39,7 %. А усього за сприянням структури роботу отримали 11 тисяч 176 осіб.

У будь-якій справі головне – йти у ногу з часом. Тому й Волинський обласний центр зайнятості не обходиться без своєрідних новацій. На сайті структури уже запровадили таку цікаву тенденцію, як відео-резюме, яке набагато повніше відкриває потенційним роботодавцям нових працівників. Крім того, професійне навчання безробітних за сприяння центру зайнятості відбувається виключно на замовлення роботодавців (а таким навчанням скористалося майже півтори тисячі волинських безробітних). А «Центри кар’єри» при ПТНЗ та Центр розвитку підприємництва допомагають запобігти молодіжному безробіттю та сприяти ініціативі волинян до ведення власного бізнесу.


 

Утім, за розповідями про числа та цифри журналістів куди більше цікавив практичний бік діяльності Центру зайнятості. І тут керівник структури Роман Романюк особисто для автора статті по-своєму відкрив такі поняття, як «громадські роботи» та «тимчасова зайнятість». Саме тут криється найбільша «фішка» співпраці обласної служби зайнятості та будь-якої місцевої громади. Адже громадські роботи наполовину фінансуються як зі структури, так і з місцевого бюджету.

Як позитивний приклад – Меморандум про співпрацю Центру зайнятості, місцевих громад та Служби автомобільних доріг області. За умови співфінансування першими двома громадських робіт з впорядкування придорожніх смуг «дорожники» зобов’язуються на таку ж суму фінансувати ремонт та покращення місцевих доріг. «І нехай для початку це невеликі кошти, у перспективі це має дати результат», – відзначив Роман Романюк.


 

Власне, всебічну вигоду від вищезгаданої співпраці й видно було у будь-якому населеному пункті під час прес-туру. «Ми тісно співпрацюємо з Центром зайнятості, адже крім задоволення потреб у робочій силі ми маємо й фінансовий плюс, адже людям, які працюють, наполовину зарплату фінансує саме служба зайнятості», – розповіла голова Гіркополонківської сільської ради Ніна Симонович. Крім того, за її словами, усе йде до того, що вже зовсім скоро сільрада буде «замовляти» у структури додаткових працівників як на постійні, так і на тимчасові роботи.

Та ж сама ситуація і біля Луцького району: у селах Пустомити та Терешківці на Горохівщині люди також облаштовують придорожні смуги. «Така співпраця – дуже корисна для місцевих громад, а ще – економічно вигідна», – розповіла голова Горохівської РДА Любов Матвєєва. А голова Пустомитівської сільради Ярослав Зеленський, голова Терешківської сільради Тамара Войтович та директор Горохівського районного центру зайнятості Ірина Рабінська показали журналістам, як люди виконують тимчасові роботи по впорядкуванню придорожніх смуг.


 

Люди, до слова, охоче спілкувалися журналістами. Хтось із них просто безробітний, хтось – працює сезонно (наприклад, косою орудували оператори сільських котелень), але для кожного зайва копійка – допомога сімейному бюджету. «Тож чому б і не завести цю «мотокосу», – жартівливо відповідали колегам терешківські кочегари.

А вона, як виявляється, уже заведена так, що навіть безжальні сухі цифри показують результат діяльності обласного Центру зайнятості. Хтозна, може вже зовсім скоро ми дійсно будемо мати повноцінну сучасну сервісну структуру, яка допоможе хай навіть частково, але розігнати хмару безробіття на небі волинського ринку праці.  


































 

Коментарі
08 Серпня 2017, 19:32
і шо сталось, від того не холодно не жарко. А роботи як не було так і нема.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024