Лучанка-буктьюбер: «Ролики про книги завжди будуть менш популярні, аніж ролики про хлопців, які замотують одне одного у скотч»

05 Червня 2017, 12:05
2826

Відеогляди українських книжок підкорюють Youtube. Кілька десятків блогерів систематично ведуть свої відеоканали, на яких розказують про прочитане. Лучанка Анна Єкименко-Поліщук – одна із них. «Буквоїд» пропонує розмову з нею.

Розкажіть, хто Ви і чому почали займатися буктьюберством.

Книги - це пристрасть усього життя. Певний час я організовувала культурні проекти в Луцьку: поетичні читання, презентації сучасних авторів, творчі імпрези. Улюблений проект - «З домашньої бібліотеки» (раз у два тижні молодь збиралась та обговорювала книги, які читає. Шість зареєстрованих учасників мали по 15 хв на презентацію книгу, яку читають, або люблять. Ще 10 хв - на запитання-відповіді. Решта - глядачі. Збирали вечорами від 30 до 60 людей). Однак у зв’язку з переходом на нову роботу не мала стільки часу (і коштів, бо багато всього робилось дійсно за свої гроші) для культурного менеджменту. Тому вирішила створити свій відеоканал. До того ж, ми дійсно маємо проблему з україномовним сегментом у Youtube. Тож, окрім власне популяризації книг було бажання, аби Youtube заговорив українською.  


 

Як довго Ви ведете свій канал?

Скоро буде рік, як маю канал. Він дав мені можливість зрозуміти, що в Україні дійсно дуже багато людей читає, а також краще познайомитись з видавничим ринком, який зараз набирає обертів. Від підписників (глядачів) часто вчуся більше, аніж з інших ресурсів. Вони допомагають підказками як краще відео змонтувати, що ще почитати, і як правильно розставити наголоси))). Зараз щаслива, що ми будуємо таку собі команду booktube, бо це дійсно коло однодумців та прекрасних людей.

Як Ви обираєте книжки для своїх оглядів? Те, що подобається Вам чи до Вас звертаються видавництва?

Книги зазвичай вибираю під настрій. Іноді підписники радять після того, чи іншого огляду. До речі, не завжди новинки мають більший рейтинг, аніж книги, які вийшли раніше. Я люблю художню літературу. Причому, як більш інтелектуальну (скажімо Шмітта, Шлінка, Ярослава Мельника), так і розважальну (бо іноді книгу треба в дорозі почитати і просто відпочити). Звісно, що це не романи Марініної, чи Донцової, але в Україні доволі багато зараз легкої прози. Особисто я обожнюю поезію, але книги в цьому жанрі не оглядаю, бо поки не виробила концепції, як зробити це цікаво. Щодо видавництв, то як таких «замовлень» немає. Звісно, часом деякі з них пропонують книги на огляд (лише книги без коштів). Але я можу сама обрати книгу, а не мені її нав’язують. Й, звісно, обговорюється умова, що у разі, якщо вона мені не сподобається, то я скажу свою думку. До речі, на книги які мені взагалі-взагалі не сподобались, я огляди не знімаю. Книги лишаються припадати пилом на полиці, або йдуть у світ. Я не є професійним критиком, а тому вважаю, що не можу різко висловитись про те, що той чи інший текст поганий. До того ж, було таке, що книга має міжнародні нагороди, а мені вона не пішла. Але загалом таких книг за рік було 3 і всі купляла я, а не надсилали на огляд.


 

Як часто Ви записуєте свої огляди?

Найбільше користуються популярністю покупки. Раз на місяць знімаю міні-огляд на все-все, що придбала. Ми з блогерами навіть жартуємо, що нам не треба оглядати книги, варто лише їх купувати. Це може бути пов’язане з тим, що в одному ролику люди бачать багато цікавих книг, а не лише одну. Також дуже популярні різні ТЕГи (коли відповідаю на певний перелік питань). Дуже стрімко набрало переглядів відео про перші хвилини продажу Гаррі Поттера у Книгарні Є (робила невеличкий репортаж у Луцьку та брала коментарі в людей з черги). Власне огляди - це дуже залежить від книги і автора. Наприклад, у мене чомусь «не йдуть» нон-фікшн книги. Тобто на них стабільно менше переглядів, ніж огляди на художню літературу. Загалом огляд книги - це від 200 і далі переглядів.


 

Ви згадали про підписників Вашого каналу. Скільки їх зараз?

Щодо підписників, то за трошки матиму тисячу. Є блогери, які цю межу перетнули. Але я розумію, що для того, аби тебе дивились, потрібно систематично робити огляди. Краще 2-3 ролики в тиждень. У мене іноді виходить лише раз на тиждень. До речі, якщо дивитись статистику, то особисто у мене глядачів-підписників зазвичай до 60%, а ще 40 % - це не підписані на канал. Загалом, мені здається, що ролики про книги завжди будуть менш популярні, аніж ролики про хлопців, які замотують одне одного у скотч)))).

Ви згадали про інших блогерів. Скільки таких, як Ви, що займаються оглядом книжок?

На першому з´їзді під час Арсеналу нас було 11, а загалом вже точно 20, які систематично ведуть свої канали. Рік тому було п’ятеро).

Але ще один нюанс: ми зараз контактуємо з блогерами, які ведуть канал українською мовою. Тому що в Україні є книжкові-буктюбери, які знімають російською мовою. Звісно, у них більша аудиторія, але ми мали багато дебатів з цього приводу (моє мовне відео набрало 1,5 тис.переглядів) і все ж вирішили, що створюємо спільноту саме з тих, хто розвиває україномовний сегмент. Я, як напевне й усі блогери, дивлюся усіх (нас поки мало, тому є така можливість). По-перше, цікаво, хто що читає. Ми дійсно доволі тісно спілкуємося зараз. По-друге, знову ж, підтримати, підказати, або ось цікаве собі взяти. От, нещодавно, Аня Лисенко-Гурська організувала книжковий сюрприз. І ми всі обмінювались боксами з книгами та різними дрібницями, аби краще познайомитись і познайомити аудиторію з іншими блогерами.  


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром