«Архітектурний монстр» чи законна забудова: як у медзакладі на Ковельській з’явилося чотири поверхи і мансарда

25 Травня 2017, 13:56
4879 Джерело: Фото Вітора Чухрая

За ствердженням представників міськради, забудовник медзакладу на вулиці Ковельській, 16 має право на зведення чотирьох поверхів з мансардою, бо отримав на це дозвіл.

Нагадаємо, нещодавно луцький фотограф Віктор Чухрай на своїй сторінці у Facebook звернув увагу на невідповідність архітектурної форми будівлі, яка зростає посеред історичної забудови в обласному центрі Волині. За його словами, такого «монстра, що продовжує виростати і плюндрувати образ Луцька» не може бути у цій частині міста.

 

ДВА МАЛО – ЗБУДУЄМО ЧОТИРИ

Будівлю на Ковельській, 16 до 2017 року зводили не надто швидкими темпами. Станом на кінець 2016 року будівництво знаходилося фактично на початковому етапі і на зимовий період його призупинили.

Медичний заклад з торгово-офісними приміщеннями будують на замовлення Цюха Миколи Федоровича. Проектувальник – ТзОВ «Волиньпрестижбуд», підрядник – ТзОВ «Євро Гранд Буд». Площа забудови мала становити 293, 52 метри квадратні, загальна площа – 1365, 49 квадратних метри.

Ще в грудні 2016 року на паспорті будівництва зазначали, що об’єкт буде двоповерховим. Та наразі уже спорудили п’ять поверхів закладу (враховуючи мансарду).


Район.Луцьк поцікавився в представників управління містобудування та архітектури, що ж змінилося у ході будівництва за цей час і чи відповідає зовнішній вигляд об’єкта забудові мікрорайону.

У відповіді на інформаційний запит щодо будівництва медзакладу повідомили, що 6 лютого 2017 року внесли зміни і видали містобудівні умови та обмеження на будівництво 4-поверхового з мансардою медичного закладу з торгово-офiсними примiщеннями.

Крім того, додали, що кольорове вирiшення фасадiв вiдповiдає забудовi цієї частини вулиці.


 

ДУМКА АРХІТЕКТОРА

Ми вирішили запитати думку екс-головного архітектора Луцька Ярослава Матвіїва, який ще обіймав вказану посаду на момент видачі попередніх дозвільних документів на будівництво.

За словами Матвіїва, у 2016 році, перед звільненням, він підписав містобудівні умови забудовнику вказаної ділянки на два поверхи.

«Спеціалісти не мали права проектувати таку поверховість, оскільки за нормами споруда не вписується на вказаній ділянці. Вважаю, що людина, яка поважає свою професію, не мала би проектувати там п’ять поверхів. Крім того, в цьому місці переважно двоповерхова забудова. Звісно, це центральна частина міста, треба було лишити два поверхи і зберегти колорит цієї частини міста», – зазначає Ярослав Матвіїв.

Крім того, на його думку, вказана ділянка не має нормативного забезпечення. Територія повністю забудована, відсутні місця для парковки.

«Зараз 21 століття, є відповідні норми та здоровий глузд. Місцеві жителі також відчуватимуть певний дискомфорт, адже така будівля впливатиме на їхнє життя. Основним є те, що ця забудова не передбачена генеральним планом. У нас є план зонування території, але треба було розробити план забудови саме  центральної частини міста і провести громадське обговорення щодо цього будівництва», – підсумував Ярослав Матвіїв.

Тим часом на ділянці продовжують зводити споруду, адже, за ствердженням профільних посадовців, вона відповідає нормам. Та й очевидним є те, що ніхто не збирається виправляти уже розпочату роботу, не маючи на це підстав від відповідних органів.

Фото Віктора Чухрая
Фото Віктора Чухрая

Фото Віктора Чухрая
Фото Віктора Чухрая

Фото Віктора Чухрая
Фото Віктора Чухрая

Оксана ВЛАСЮК

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментарі
25 Травня 2017, 17:39
Там потрібно взагалі позносити ті старі будинки. Стіни облуплені - страх та й годі. На іх місці звести офіс-центри, житлові багатоповерхівки. От тоді буде порядок. Доглядати за старими спорудами коштів не вистачає, а папараці - фотографи лізуть не в своє діло.
25 Травня 2017, 23:51
Не знаю хто куди лізе, але у мене все таки фахова освіта, яка має безпосереднє відношення до архітектури. Але нафіга нам старі будинки, требв і замок Любарта знести - він самий старий!!! (((
25 Травня 2017, 23:58
Життя бере своє.
26 Травня 2017, 03:03
Здайте у будинок престарілих свою бабцю, бо вона стара, поморщена, нікому не потрібна... Ви за кордон іздите дивитися на торгово- офісні центри і сучасну житлову забудову? Чи на історію та пам'ятки архітектури мають право лише цивілізовані краіни? Полішукам подавай " Сільпо"!
26 Травня 2017, 14:03
Цюх= старий негідник. За хабарі купив можливість додати ще три(!!!) поверхи, щоб інвестора затягнути. Спочатку зробив проект , як годиться, а вже потім - заЦюхав його. За чужі гроші побудуватись .Зробити добре собі. СОБІ! І тут ЛУЦЬК, ІСТОРИЧНА ЗАБУДОВА... ВОНО ЙОМУ ДЕСЬ. Про що Ви пишете, Панове? Правда за такі, несумісні з здоровим глуздом речі все одно відповідати пийдеься. Обов"язково. Враховуючи солідні роки цього негідника- афериста- вже не по земному!
27 Травня 2017, 00:08
Знаю цього негідника. Цюх-(шмата по Польськи)-аферист-геніколог,нечистий на руку підприємливий хапуга. Шкода, що й тут афера, з трансформації двохповерхового будинку у п"ятиповерхового монстра , судячи по відписці ричкова, зійде йому з рук.. Моральних принципів в цьог псевдолікаря немає. За знищення образу міста він не жалкує . Дарма Чухрай волає до совісті цього "дохтора". Там замість совісті- шмати- (цюхи)
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром