«Луцькі» кримчани не збираються повертатися до окупованого півострова

18 Травня 2015, 15:00
5144

Кримська спільнота у Луцьку ініціювала вшанування пам’яті кримських татар.  Під час заходу лідери кримських татар на Волині неодноразово провели паралелі між подіями 70-літної давності та окупацією півострова. Переселенці також поділилися з журналістами розповідями про своє нове життя.

Для більшості вимушених переселенців пішов другий рік проживання у Луцьку, але кажуть, повертатися до окупованого Криму не збираються. Для них Крим був і залишається Україною.

Про переселення розповідають всі майже однаково: «Раптово зібрали всі речі і поїхали. Сподівалися, що все владнається і ми повернемось. Але з часом прийшло розуміння, що затрималися тут надовго».

Ірина Суворова з сім`єю приїхала в Луцьк після референдуму. Вона не жаліє про такий крок, і задоволена життям на «Бандерівщині».

«Я приїхала до Луцька з сім`єю у березні 2014 року відразу після референдуму. І я, і мої рідні, відчували тиск навколо. Багато знайомих раптово чомусь стали називати себе росіянами і підтримувати Росію. Я питала в них – чому вони це роблять, бо вони українці, як і я? Але відповідь була зрозуміла: вони вірили у краще життя в Росії», - пригадує жінка.

«Ми бачили, що жити там зараз набагато гірше. Дефіцит у продуктах. Зросли ціни. Відразу після референдуму Крим заполонили росіяни. Вони приїжджали і згрібали все з полиць. Наче в них нічого немає там», - не приховуючи здивування розповідає вона.

«Для нас Волинь стала рідною. Ми продали квартиру в Криму, купили будинок в області. Чоловік знайшов роботу. Я не знаю, чи ми зможемо повернутися у Крим, та все-таки  не втрачаю надію, що Крим таки буде українським», - підсумовує Ірина.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром