Спорт, куліш та козаки: День здоров'я у луцькій школі №24

11 Жовтня 2018, 17:07
День здоров'я у школі 6859
День здоров'я у школі

У дворі школи №24 у Луцьку гамірно. З самого ранку учні бігають, щось шукають, встановлюють намети і танцюють просто на подвір'ї. Все тому, що сьогодні навчальний заклад відзначає День здоров'я. Спортивні розваги відбувалися протягом дня у четвер, 11 жовтня, і здається, стали улюбленим святом школярів. Бо коли ще їм можна буде просто під час уроків бігати, кричати, радіти і розважатися, отримуючи від цього неабияку насолоду та користь для власного здоров'я?

Не всі учні, однак, радісно бігали шкільним подвір'ям.  Дехто не менш радісно проводив час у класі.

Козачий клас 3-В
Козачий клас 3-В

3-В під керівництвом класоводки Ольги Ковальчук чемно сидить за своїми шкільними партами. Допитливі хлопчики і дівчатка енергійно крутять головами і про щось упівголоса питають одне в одного. Як тільки двері класу відчиняються, і до них заходить спраааавжнісінький козак із шаблею, питання нарешті звучить у повен голос.

Учні чемно чекають козака
Учні чемно чекають козака

«А ви вмієте літати?», – захоплено допитується дітвора, а суворий з вигляду козак миттєво ніяковіє. 

Заступник верховного отамана, генерал-хорунжий Руслан Кучмай не зразу знайшовся, що відповісти дітям, а тому кілька хвилин просто мовчав, поки вчителька просила учнів бути тихішими. 

Козак ніяковіє
Козак ніяковіє

«Літали характерники. А я не характерник. Вони вміли і у вовків перетворюватися, і у вітер», – розповідає козак. 

Тепер вже настала черга учнів дивуватися. 

Діти уважно слухають розповіді хорунжого
Діти уважно слухають розповіді хорунжого

І роздивляються козацьку зброю
І роздивляються козацьку зброю

Поки діти захоплено спілкувалися з генералом-хорунжим, вчителька тихо пояснювала: 

«У нас три треті класи. Вони експериментальні, і навчаються за програмою «Навчання в русі». В рамках цієї програми ми на уроках використовуємо елементи навчання в русі, і в підсумку в нас проходять спортивні змагання. Сьогодні після конкурсу віршів теж такі пройдуть. Їх ініціювали козаки

Річ у тім, що наш клас працює над проектом «Козацькому роду нема переводу».У рамках цього проекту ми вивчаємо історію козацтва. 23 травня у Рокинівському музеї у нас була посвята в козаки, ми отримали спеціальні родові козацькі грамоти, і дітей внесли до українського реєстру козаків. Ми співпрацюємо з громадським об'єднанням «Велике козацьке коло». Члени організації приходять до нас на всілякі дитячі свята, де ми вивчаємо історію України, історію козацтва. Вони спілкуються з дітками. З нами справпрацюють також польські козаки, які час від часу привозять подарунки дітям.

Скоро 14 жовтня – День захисника України і День українського козацтва, то ми вирішили ще й првести конкурс віршів до цього дня», – швидко пояснює пані Ольга, поки учнів розважає хорунжий. За хвилину вона вже стоїть перед класом і влаштовує експрес-вікторину на знання козацьких приказок. 

Ольга Ковальчук
Ольга Ковальчук

Далі починається довгоочікуваний конкурс віршів. Діти обирали поезії самостійно. Дехто вивчив навіть декілька. І вони неймовірно виразно продекламували, аби в кінці отримати подяки та подарунки-заохочення. А ще - щоб якнайшвидше спробувати смачного кулешу, який оце саме готувався на шкільному подвір'ї.

Нагорода за виразне декламування віршів
Нагорода за виразне декламування віршів
Ольга Ковальчук
Ольга Ковальчук

Далі діти зняли святкові вишиванки і хутко подалися до спортзалу. Тут на них чекали різні естафети та веселі завдання у рамках програми «Навчання у русі». Їх маленьким перемогам щиро аплодували дорослі козаки, гордо і рішуче поправляючи свої оселедці. 







А куліш мирно продовжував готуватися. Скоро його скуштують нові козаки і козачки. 

Читайте також: На ремонт луцької школи виділили 100 тисяч гривень.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром