«З нашим рівнем корупції в Україні, не виключено, що треба повертатися до смертної кари», — луцький адвокат

11 Жовтня 2018, 16:00
Віталій Єлов 3362
Віталій Єлов

Якщо Україні не вдасться подолати корупцію за допомогою тих заходів, які зараз впроваджуються, то треба буде вдаватися до «крайніх», у тому числі – до перегляду питання про заборону смертної кари.

Таку думку висловив волинський адвокат Віталій Єлов, — пише Волинь24

«Я не прихильник введення смертної кари, але розумію: якщо не вдасться тими заходами, які зараз проводять, щось змінити, то мабуть варто буде це питання порушувати. Бо якщо немає ефективних засобів боротьби – то, напевно, треба вдаватися до крайніх. Вже створили НАБУ, інші речі, а віз і нині там», – каже правник.

Віталій Єлов веде юридичну практику іще із 1979 року і пам’ятає випадки, коли злочинців на Волині засуджували до розстрілу.

«Фактично до 1998 року, тобто ще 20 років тому, у нас була смертна кара. Пам’ятаю один такий випадок у Рожищі десь в 1984 році, я тоді був суддею в районному суді. Племінник депутатки Верховної Ради разом із ще одним хлопцем у Копачівці вбили лікаря. Справи про застосування найбільшої міри покарання районні суди у той час не розглядали, а передавали до Волинського обласного суду, зараз це – Апеляційний суд Волинської області. Цей суд приговорив злочинців до смертної кари, бо окрім самого вбивства було знущання, людину не могли впізнати – так її побили. Лікар їхав на зміну, стояв на зупинці, хлопці до нього причепилися, потім жорстоко побили і втекли. Але тітка-депутатка допомогла з апеляційною скаргою і Верховний суд замінив покарання на м’якше, якщо не помиляюся – до 15 років позбавлення волі», – розповідає адвокат.

Читайте також: «Гіршого суїциду годі було й придумати навіть Стівену Кінгу», — луцький адвокат про першу справу

«Пригадую, я вчився у Львові і десь в 1976 році була така гучна справа, називалася «панчішна». Судили більше 30 людей і 12 з них засудили до смертної кари. Знаєте, за що? На місцевій панчішній фабриці виявили два «ліві» станки. Вони підпільно виготовляли і продавали жіночі панчохи. Ця продукція у той час була дорогою і досить компактною – можна було багато випустити і непомітно збути. Заробили на тому немало, і на цьому «погоріли». Колись особливо не було, куди тратити гроші. Побудував будинок, купив машину, найкраща – «Волга»… і все. То вони щосуботи і неділі їздили в Сочі відпочивати біля моря. Так їх і підловили. 12 людей розстріляли. І, знаєте, з нашим рівнем корупції в Україні, не виключено, що треба повертатися до смертної кари», – вважає Віталій Єлов.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром