Навіщо поставили «НЛО» у центральному парку

12 Серпня 2015, 16:35
6574

Дивна величезна споруда ротонди на одній із алей парку постійно привертає увагу не лише туристів, але й лучан – багато з них досі не знають її призначення.

Навколо неї постійно точаться суперечки з приводу форми: одні бачать карусель, інші гриб лисичку, але найпопулярніша версія – НЛО.

Ротонди поширені в різних великих містах світу. Початкове призначення – павільйон для оркестрів. А найпоширеніша форма – кругла споруда з куполоподібним дахом.

Про подробиці будівництва незвичної луцької ротонди нам розповів очевидець – Віктор Андрійчук.

Літню естраду «Ротонду» будували наприкінці 1970 років. І це, виявляється, ніяке не НЛО, а… квітка! Чоловік розповів, що на будівництво цієї квіточки збігалися подивитись ледь не всі дітлахи з центральної частини міста. Ще б пак – одна її пелюстка важить більш як п’ять тонн.

«Тоді ще жартували про інтерпретацію ромашкового «любить-не любить»: якщо хлопець відірве пелюстку від такої квітки – значить точно любить! Я, будучи закоханим підлітком, навіть обіцяв своїй подрузі, що якось вночі обов’язково доведу свої почуття і відірву пелюстку ротонди», – ділиться пан Віктор.

Справжнє диво було, коли «Ротонду» закінчили – квіткою це було важко назвати, але споруда ледь не стала центром розваг міста. Під нею розташувалась сцена і глядацький зал. А поряд – біля атракціонів – облаштували танцювальний майданчик, де постійно проводились дискотеки.

Згодом мода проводити естрадні танці в парку почала відходити. Ротонда стала втрачати свою популярність і первинне значення.

З початку 2000 року споруда стала місце збору молоді – залишки колишнього глядацького залу на 1 200 персон дозволяли розміщатися чималим компаніям. Результат кількарічних таких посиденьок – понищені лавки, на яких колись сиділи глядачі.

У 2012 році ротонда отримала другий шанс і місцеві ЗМІ навіть говорили про її відродження. У квітні того року міська рада виявила намір здати цю споруду в оренду. А вже через місяць на тому місці кипіла робота: молодіжні активісти взялися за реконструкцію. Проте законних підстав для цього не мали – рішення міськради про здачу Ротонди в оренду з’явилось аж у червні.

І тоді договір про оренду підписали з Волинською обласною організацією «Альянс правового контролю». Угоду укладали на три роки з місячною платою 1 000 гривень.

Але через місяць рішення скасували і уклали новий договір з тією ж організацією. Відмінність була у цифрах: цього разу річна плата становила одну гривню, а тривалість оренди – один рік.

Таку символічну суму мали компенсувати роботи по реконструкції – планувалося, що організація встановить там мережі електропостачання. А після ремонту там мали показувати фільмі, організовувати концерти та інші розважальні заходи. Крім того, обіцяли сконструювати там велодоріжку та дитячий майданчик.

Але відновити роботу ротонди так і не вдалося – ні кінопоказів, ні концертів нині там не чутно. Єдина традиція, яка залишилась від часів її спорудження – зізнання в коханні біля ротонди. Колись обіцяли «відірвати» пелюстку, а зараз залишають вандальні освідчення на стінах споруди. Від глядацького залу не залишилось і сліду – стоїть лише одна сучасна лавка. Ця територія як і раніше є місцем збору молоді.

Іванна Сацик

Коментар
30/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром