Де та коли у Луцьку можна буде вакцинуватись від грипу

08 Жовтня 2018, 13:41
2687

В Україну йде грип. Період підвищеного ризику починається з жовтня. І хоч «стрибка» захворюваності медики поки не фіксують, все ж про вакцинування радять подбати чимраніше – аби не захворіти або перенести хворобу без тяжких ускладнень.

Де та коли це можна буде зробити у Луцьку, дізнавались журналісти «Першого».

Чим небезпечний грип сезону 2017-2018?

За словами директора Волинського обласного лабораторного центру Наталії Янко, в Україні очікують штами грипу «Мічиган», «Колорадо» і «Сингапур». Ці штами небезпечні такими ускладненнями, як пневмонія, менінгіт, енцефаліт. Можуть призвести до смерті.

Натомість лікар-інфекціоніст Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги Лариса Рубас розповідає, що ще невідомо, як віруси проявлять в Україні.

 «Той самий Мічиган за рік набуває нових властивостей. Нових штамів нема, є старі мутовані штами, які ще не відомо як на нас будуть впливати. Завжди іде грип із заходу на схід. Європа перша приймає удар і там роблять перші вакцини», – сказала медик.

За її словами, варто один раз провакцинуватись, щоб організм сформував імунітет до грипу. Навіть якщо людину вразить мутований вірус, вона перенесе інфекцію легше.

Є два види грипу – типу А та типу В. Перший більш токсичний та дає більше ускладнень. Його спалахи або епідемії можуть виникати щорічно.

Грип типу В вражає кожні три-чотири роки. Організм легше переносить вірус і одужання настає швидше.

Штами Мічиган і Сінгапур – відносяться до типу А, Колорадо – до типу В.  

«Зараз дуже багато ослаблених людей, в тому числі дітей і молоді. Навіть якщо вірус не дуже важкий, він буде викликати захворювання», – сказала Лариса Рубас.

Чим вакцинуватись?

Існуюють спеціальні протигрипозні вакцини. Всі завозять з-за кордону. Їх спершу реєструють у Міністерстві охорони здоров’я, а тоді допускають для продажу. Жодної вакцини проти грипу в Україні наразі немає.

Лариса Рубас повідомила, що європейці виготовляють комбіновані вакцини. Після їх введення виникає імунітет відразу проти трьох штамів.

«В минулих роках більше купували бельгійську та французьку. Корейська – теж хороша. І переносилася добре, і надійно оберігала», – поділилась медик.

Хто найбільш вразливий до грипу?

До груп ризику належать діти віком до 5 років, вагітні, люди з цукровим діабетом, ожирінням, хронічними захворюваннями легенів, серця та судин.

Крім того, більшу імовірність захворіти мають медики, вчителі, продавці та всі, хто працює в багатолюдних місцях.

Які є протипокази до вакцинування?

Не можна вакцинуватись, якщо при попередньому щепленні протигрипозною вакциною були ускладнення у вигляді кропивниці чи респіраторного синдрому.

Протипоказом також є алергія на будь-який компонент вакцини.

Тимчасово не можна вводити вакцину, якщо у людини температура, кашель чи інші ознаки гострих інфекційних захворювань. У такому разі хворий має повністю одужати і прийти на вакцинування не раніше, ніж через два тижні.

Не рекомендують вакцинувати дітей до шести місяців.

Чи завжди вакцина допомогає?

Інфекціоніст Лариса Рубас розповіла, що вакцинація може не вберегти від грипу, якщо її провели на момент виникнення епідемії.

«Можна зробити укол і на другий день захворіти. Це відбувається через те, що треба ще три тижні для того, щоб виробився імунітет. У цей час людина беззахисна», – повідомила лікар.

Вона радить вакцинуватись якомога раніше. Однак це актуально протягом усього епідсезону – від жовтня по травень. 

Куди треба звертатись, щоб зробити вакцинацію?

Для дорослих все починається із огляду сімейного лікаря, який дає допуск до щеплення. Дітей оглядає педіатр.

Лише після цього проводять вакцинацію. Це відбувається у кабінеті щеплень.

Вакцинуватись можна як у звичайних поліклініках, так і в приватних медичних закладах.

Люди можуть також самі придбати вакцину в аптеці та принести її для введення. При цьому треба дотримуватись так званого температурного ланцюга: вакцина має перебувати при температурі +4…+6 градусів. Для цього існують спеціальні термосумки, куди поміщають ампули. Інакше медсестра відмовить у вакцинації.

Коли можна буде придбати вакцину?

Начальник управління охорони здоров'я Луцької міської ради Микола Якимчукпоінформував, що вакцин у місті очікують наприкінці жовтня. Тоді буде відомо про ціну вакцин.

Що робити до того часу?

Дбати про власний імунітет. Лариса Рубас радить спати не менше 8 годин на добу. Найкращий сон – з 22:00 до 6:00.

Також необхідне повноцінне харчування.

«Не тільки їсти булочки та пиріжки, – пояснила інфекціоніст. Вона додала, що необхідно менше нервуватись, адже це знижує імунітет. – Ті, що багато нервуються, багато хворіють».

За словами медика, вірус потрапляє через горло та ніс, тому треба зміцнювати носоглотку.

Лариса Рубас рекомендує перед виходом з дому полоскати горло та промивати ніс розчином солі. Для цього треба взяти чайну ложку солі на склянку води. Також радить щоранку розсмоктувати суміш меду та пилку.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром