Міськрада вимагатиме розслідування вбивств активістів

24 Червня 2016, 15:41
1876

Фракція «Народний контроль» підготувала проект рішення про звернення до правоохоронних органів України щодо здійснення прозорого та неупередженого розслідування замовних вбивств громадських активістів.

Про це йшлося на засіданні комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту у п’ятницю, 24 червня.

Депутат від фракції «Народний контроль» Павло Данильчук розповів, що звернення стосується двох злочинів. Перший – вбивство громадського активіста та депутата Кременецької міської ради Віталія Ващенка. Депутат вважає, що активна громадська та політична діяльність Ващенка стала основним мотивом його вбивства.

«Після резонансу були знайденні виконавці, але слідство не може сказати, хто такі замовники», – зазначив Данильчук.

Другий злочин, про який йдеться у зверненні – вбивство Олександра Музичка  у Рівному. Павло Данильчук розповів, що тимчасова слідча комісія Верховної Ради України,  яка розслідувала обставини загибелі Музичка не змогла дати відповідей щодо цієї справи.  

Тому у зверненні вимагають «оперативного, прозорого та неупередженого розслідування смерті Віталія Ващенка, поновлення активного розслідування справи про вбивство Олександра Музичка та притягнення до кримінальної відповідальності та суворого покарання як для виконавців, так і для замовників вбивств Олександра Музичка та Віталія Ващенка».

Проте член  комісії Артем Запотоцький зазначив, що один із абзаців звернення є занадто радикальним і запропонував вилучити його з тексту. Зокрема там йдеться: «Ми бачимо, що влада не тільки переслідує патріотів, націоналістів, волонтерів та громадських діячів, позбавляючи їх волі, але й бачимо, що нині жорстоко і цинічно «страчують» неугодних, тих, хто має свою чітку громадянську позицію».  

Крім того, депутат Ігор Поліщук висловився проти того, аби у зверненні фігурував Олександр Музичко.

«Враховуючи його діяльність, з якою я проінформований, я не можу проголосувати за те,  що написано у зверненні. Вмисне вбивство було чи невмисне я не можу стверджувати», – зазначив Поліщук.

У підсумку члени комісії не підтримали проект рішення. Проте подальшу долю звернення вирішуватимуть на пленарному засіданні сесії міськради.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром