Лучанам хочуть дозволити розпоряджатися бюджетом міста

22 Червня 2016, 11:05
1866 Джерело: svetlovodsk.com.ua

Міська рада хоче прийняти проект рішення про громадський бюджет, який дозволить мешканцям міста самостійно вирішувати, куди витрачати частину коштів з міського бюджету.

Про це йшлося на засіданні постійної комісії міської ради з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва у середу, 22 червня.

Секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко розповіла, що більшість європейських міст уже впровадили такий проект і активно ним користуються. Крім того, почали його реалізовували і в українських обласних центрах.

Нещодавно бюджет участі прийняли у Тернополі та Чернігові. Юлія Вусенко зауважила, що це також стане справжнім іспитом для влади на предмет децентралізації. Адже тоді люди зможуть самостійно вирішувати, куди витрачати частину міського бюджету.

Загалом передбачають, що на ініціативи мали б виділяти 1% від міського бюджету. Проте, оскільки на бюджет міста лягло і так велике навантаження – підприємство електротранспорту, фінансування технічної освіти та ряд інших видатків. Тож у проекті йдеться про 1% від бюджету за мінусом усіх необхідних видатків. За словами секретаря міськради це буде сума, що становить близько 6 мільйонів.

Окрім того, передбачається, що ініціативи можуть стосуватися тільки об’єктів, які знаходяться у в комунальній власності, тому особиста вигода громадян виключена. Усі ініціативи будуть спрямованні на розвиток міста.

«Проект дає можливість об’єднати громаду з середини. Якщо говорити про ініціативи в інших містах – це велодоріжки, майданчики для вигулу собак. Це ті ініціативи, які йдуть на користь громади», – розповіла Юлія Вусенко.

Аби уникнути фальсифікацій при голосуванні планують використовувати ID-банкінг. Крім того, хочуть впровадити можливість паперового голосування.

Проте заступник луцького міського голови Сергій Григоренко зазначив, що процедуру голосування потрібно зробити досконалішою, оскільки голосування за допомогою ID-банкінгу може обмежити деякі категорії населення і дасть більше можливостей тим ініціативам, представники якої на «ти» з Інтернетом.

«Коли ми мільйони виставляємо на голосування, то даємо можливість людям активним. Одна справа, коли йдеться про 50 тисяч та мікропроекти, а тут йдеться про мільйони. Я не переконаний, що двори, де живуть пенсіонери зможуть користуватися ID-банкінгом. Та вони і слів таких не чули», – розповів Сергій Григоренко.

Члени комісії підтримали проект рішення зі змінами. Зокрема запропонували, що кошторис одного проекту не повинен перевищували 10% від загальної суми громадського бюджету. А термін голосування за ініціативу становитиме 90 днів.

Крім того, на комісії зауважили, що обговорити та внести правки потрібно в процедуру голосування, проте це зроблять вже на сесії міськради.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром