Луцькі чиновники безпорадні проти архітектурного «чиряка»

25 Вересня 2018, 12:13
Незаконна споруда 3002
Незаконна споруда

Луцькі посадовці що контролюють та відповідають за будівництво та розміщення у місті споруд категорично проти встановлення дерев’яної будівлі між монастирем Василіан та Хресто-Воздвиженською церквою.

Щоправда, попри усі заборони, роботи зі зведення дерев’яної споруди тривають і досі.  Як так сталося, що ніхто не може вплинути на встановлення малої архітектурної форми, та що зрештою там буде, розповідається в сюжеті СфераТВ.

Раніше  вже розповідали про дерев’яну споруду, яку цього річ, ще на початку літа почали зводити у самому серці Древнього Лучеська.

На сполох били місцеві мешканці, громадські активісти та краєзнавці. Писали цілу низку звернень та прохань припинити це безчинство у старому місті, а тим часом споруда невпинно росла догори. Нині  тут вже майже всі роботи завершені. Залишилось накрити дах та виконати всі внутрішні роботи.  

Ростислав Федорович прихожанин Хресто-Воздвиженської церкви. Чоловік каже, будівлю зводять для монахів.

Робітники що саме працюють над облаштуванням покрівлі стверджують —  до так званої «квітки» залишились лічені дні.

Чому впродовж всього процесу ніхто з посадовців і пальцем об палець не вдарив — йдемо питати у головного архітектора Луцька Веніаміна Туза.

Посадовець каже,  що про дерев’яну будівлю знає вже давно. Протягом всього літа, поки її зводили і зараз коли вже накривають, позиція щодо її розміщення у старому місті як його особиста так і управління досить чітка — їй там не місце.Щоправда вдіяти,  Веніамін Туз нічого не може. Тут мовляв, всі питання до відділу державного архітектурно-будівельного контролю.

На думку посадовця, саме в їхніх повноваженнях припинити порушення.

Все, що нам прояснив Владислав Троць, - це те, що у будь якому разі він до проблеми стосунку не має. Коментар з приводу безчинства на території старого міста, ми намагались взяти і в директора історико-культурного заповідника Павла Рудецького,  щоправда протягом всього дня посадовець так і не знайшов вільної хвилини для зустрічі та пояснень.

Таким чином луцька влада ще раз продемонструвала, що наводить так званий лад у місті вибірково, або ж там, де є чиїсь інтереси. Якщо йдеться про знесення кіоску простого підприємця чи старого гаража у якомусь закапелку — доблесна муніципальна варта миттєво вирішує вдавану проблему. Коли ж мова заходить про неоковирну химеру в охоронній зоні пам’ятки 17-го століття — всі, як один, чиновники впадають у безпорадність.

Та й пояснення так званих забудовників хотілося почути.

Читайте також: Опублікували список вулиць, на яких приберуть тимчасові споруди.

Коментарі
25 Вересня 2018, 16:54
Однозначно це політичне питання бо без благословіння митрополита Михаїла такі споруди не будуються. Хрестовоздвиженський комплекс це не тільки пам"ятка історії Національного значення. Це символ духовності України, який, на жаль вже тридцять років знаходить в занедбаному стані. Будівництво цієї лісо-паркової споруди суперечить , як мінімум двом законам України та ДБН"Планування та забудова територій". Відповідно до ст. 5,6 контроль за цим свавіллям покладено в першу чергу на відділ охорони культурної спадщини Волинської ОДА.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром