Депутати хочуть продати Музей Волинської ікони?

25 Вересня 2018, 11:59
Дмитро Глазунов 7610
Дмитро Глазунов

Під час сесії Волинської обласної ради 26 вересня розглядатиметься питання щодо передачі приміщення Музею волинської ікони за адресою м. Луцьк, вул. Ярощука, 16 на баланс обласної ради. Що ж насправді  стоїть за цією передачею?

У 2012 році дане приміщення, за ініціативи Бориса Клімчука, було передане Музею Волинської ікони під фонди музею і реставраційну майстерню.  Знаходиться воно поруч - якраз навпроти Музею. Згодом була вироблена документація. У 2017 році після ряду невдалих спроб обласна рада таки виділила близько 1 млн грн на його ремонт, які на сьогодні майже освоєні і до 1 грудня 2018 р підрядник гарантує завершити виконання усіх робіт.

А відтак, вже за два місяці, там можна розміщувати фонди і приступати до реставрації ікон. Можна, якщо приміщення залишиться музею. А от як передадуть – вже буде неможливо. А там… можуть і продати, так само як і книгарню «Освіта», або віддати під інші цілі.  А це кілька соток землі і двоповерхова будівля у самісінькому центрі міста із вже готовим нормальним ремонтом, великим підвальним приміщенням, огорожею і кованими воротами. Доволі ласий шматок.

Такий висновок я зробив із відкритого листа працівників, розміщеного на сайті Музею http://volyn-ikona.at.ua/news/list_kolektivu_muzeju_volinskoji_ikoni/2018-08-20-349

З листа свідчить, що депутати облради, які формують більшість, а це «Укроп», в цьому році під час візитів пропонували Музею інше приміщення, ніби краще і більше, правда безадресне і в далекій перспективі. А після відмови, як зазвичай, почалися перевірки: то ремонт не такий, то тендер з порушенням, то немає Wi-Fi, кондиціонерів тощо. Показали в ЗМІ купи будівельного сміття в дворі, а насправді підрядник їх навмисно не вивозить, щоб було видно обсяг виконаних робіт. Зрештою, на профільній комісії вирішили передати це приміщення на баланс КП «Управління будинком обласної ради», ніби для усунення недоліків. А от чи повернуть назад? Переконаний, що ніколи, бо проглядається певна схема.

Та й окремі депутати кажуть, що «пахне» продажем будівлі. А спроби її приватизації раніше уже були. Зупинити їх, друзі, може тільки наш розголос. Лише тоді вони можуть дати «задню». Для годиться публічно відзвітують, що хотіли накраще, ніби дбають за музей, і одночасно будуть цькувати тих, хто «ставив палки в колеса». Але нехай буде так, ніж потім місто залишиться без музею, як і без книгарні «Освіта», на яку теж поклали око «укропівці». А в їх благі наміри я не вірю, бо якби насправді хотіли допомогти Музею, знайшли б кошти на стіни виставкових залів, які потріскані і в жахливому стані. А це і туристична привабливість міста, адже саме тут знаходиться одна із найбільших православних реліквій України Холмська Чудотворна ікона Богородиці.

Я не політик, а православний християнин, люблю цей Музей і постійно його відвідую разом із сім'єю.  Благодійний фонд «Рідна Волинь», який я очолюю, в продовження добрих традицій, в силу можливостей, допомагає Музею. Зокрема, у 2015 році Музей отримав від фонду фінансову допомогу -  премію ім. Б.Клімчука за збереження та реставрацію Холмської Чудотворної ікони Богородиці. А на початку 2018р, на прохання громадськості, фонд викупив і подарував Музею картину сакрального мистецтва художника В.Жупанюка про історію цієї найбільшої реліквії України — «Ікона Холмської Богородиці у подіях і фактах», де вона зберігається поруч із оригіналом. Тому я відстоюю те, чим дорожу, в даному випадку Музей.

Сьогодні у фондах Музею є тисячі експонатів, які потребують реставрації, 156 ікон відреставровані і не в експозиції, потребують ремонту стіни виставкових залів музею. Але чи цікавить доля цих реліквій, як і самого Музею, окремих депутатів більшості облради, які на  релігійні свята оббивають пороги церков в молитвах за неньку Україну, питання риторичне. Шановні депутати, хочете допомогти – дайте Музею гроші і припиніть цей «шахер-махер» та зніміть питання із розгляду завтрашньої сесії.

А нам, виборцям, варто задуматись.

Коментарі
25 Вересня 2018, 17:03
А чого ж не проголосують,їхня більшість , роблять що хочуть. А лучани здуру проголосували за " молоду " команду з гнилою серцевиною -головне хапнути . А після нас хоч потоп. З понтом ночі в замку, класика за гроші , дитячі майданчики за гроші - бо звідки беруться благодійні фонди - де ті благодійники. Візмуть на мільйон, віддадуть тисячу!
26 Вересня 2018, 00:52
Владу захопило стадо мавп людиноподібних я ких ви самі вибрали
26 Вересня 2018, 21:00
От же ж причипився Палиця до музею. Хіба епопея з директором Силюком вже забулася? Як людину попустили!!!!! Директора так і нема (в.о.), конкурсу не оголошують, щось чекають. То взялися за інший музей.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром