Свято Різдва Пресвятої Богородиці: 21 вересня розпочинається новий церковний рік

21 Вересня 2018, 10:48
Свято Різдва Пресвятої Богородиці 4152
Свято Різдва Пресвятої Богородиці

21 вересня  Свята православна церква відзначає одне із 12 найбільших свят у році – Різдво Пресвятої Богородиці. Сьогодні ж розпочинається новий богослужбовий рік, який закінчиться святом Успінням Богородиці.

Церква не має звичаю відзначати день народження для землі святих Божих, а святкує їхній день смерті, тобто народження для неба. Виняток  становлять лише двоє найбільших святих у Церкві: Пречиста Діва Марія і св. Іван Христитель.

На спомин Різдва Пресвятої Богородиці з давніх-давен встановлено Церквою свято. Згадка про це свято дійшла до нас із ІV ст., коли рівноапостольна Олена побудувала храм у пам’ять про народження Божої Матері.

Сьогодні ми радіємо, прославляючи Пресвяту Діву Марію. Ми торжествуємо ще й тому, що в Її особі маємо Небесну Покровительку, Молитвеницю і Заступницю в усіх наших бідах і скорботних обставинах.

Радісне свято на честь Божої Матері оживляє в наших серцях віру в нашого Спасителя Господа Ісуса Христа і Його Пречисту Матір.  Воно нагадує нам про велику, незбагненну любов Божу до нас грішних. І ця надія на милосердя Бога і Пресвятої Діви Марії нехай надає сили кожному із нас. Надія на Господа і Його Пречисту Божу Матір нікого і ніколи не посоромить, – пояснює значення свята настоятель Студентсько-викладцького храму преп. Федора Острозького при НаУОА протоієрей Василь (Жуковський).

Що ж до народних увірувань, то в східних слов'ян до дня Різдва Пресвятої Богородиці старалися завершити збір урожаю, фруктів і овочів, зокрема цибулі, перенесення бджолиних вуликів на зимівлю, вшанування родючості і сімейного благополуччя. Богородицю дякували за зібраний урожай, добробут, заступництво землеробству, сім'ї та особливо матерям.

Існувало багато народних прикмет, як-от:

  • Якщо з ранку на Різдво Богородиці небо ясне і чисте, то незабаром встановиться суха, але холодна погода.
  • Затяжний ранковий туман на Різдво Пресвятої Богородиці обіцяє швидкі дощі. Але якщо він швидко розвіявся, то і погода буде мінливою.
  • Дощ у цей день триватиме ще 40 днів, а зима обіцяє бути ранньою і холодною.
  • Якщо в день Різдва Богородиці тепло і яскраво світить сонце, то взимку будуть часті відлиги.
  • Якщо до цього дня дерева скинули більшу частину листя, то зима буде холодною і суворою.
  • Якщо на Різдво Пресвятої Богородиці стоїть хороша погода, то і вся осінь обіцяє бути такою ж.
  • 21 вересня наближене до дня осіннього рівнодення, вважалося, що сонце з місяцем в хованки грають, і з цієї пори ночі стають довшими, а дні коротшими.
  • Якщо на Різдво Пресвятої Богородиці птахи піднімаються високо в небо, то осінь буде теплою, а якщо тримаються ближче до землі, то зима буде холодною й голодною.
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024