У Луцьку відбулась закрита прем'єра фільму про війну

18 Вересня 2018, 17:02
Гості показу 1905
Гості показу

«Зроблено волинянами для волинян про волинян» – у Луцьку презентували документальну короткометражку про бійців 14-ї окремої механізованої бригади, 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар», оперативно-тактичного угруповання «Луганськ», 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, зведеного загону поліції, роти поліції «Світязь», 5-го батальйону Української добровольчої армії, зведеного прикордонного загону, 28-ї механізованої бригади та 51-ї окремої механізованої бригади.

Закрита прем’єра фільму «З нами сила, правда, Бог. Вголос про очевидне…» відбулася 18 вересня в РЦ «Промінь», - пише ІА Волинські новини.

Окрім кадрів із волинянами, провідне місце у фільмі відведено роздумам військового Миколи Нагорного на позивний «Добрий» із батальйону «Айдар». Також у стрічці показано будівництво православного храму у Волновасі та подано перелік усіх загиблих під час війни уродженців Волині.

Директор продакшн-студії «Правда PRO» Сергій Шараєвський розповів: «Цей фільм про війну, цей фільм про волинян, цей фільм для волинян і знятий волинянами. Цей фільм, у якому наші волиняни говорять такі речі, які виходять із глибини їхніх сердець, такі речі, які сторонні люди не завжди зрозуміють».

Він відзначив, що показ фільму пройшов у день перепоховання на Алеї почесних поховань у Гаразджі загиблого чотири роки тому в Іловайському котлі військового з Маневицького району Юрія Лавренчука.

«Два роки тому я сидів вдома перед телевізором і дивився новини з війни. І в мене виникло відчуття провини, що у країні триває війна, а я сиджу на дивані. Тому я вирішив належним чином віддати шану тим, хто воював і досі воює. Я познайомився з людьми, які допомогли мені впоратися з цим завданням. Ми довго дискутували, сперечалися й навіть сварилися через це, але в підсумку вийшло те, що маємо. І вже глядачу вирішувати, чи ми впоралися», – зауважив, своєю чергою, автор ідеї фільму Олег Черкез.

«Ми хотіли показати волинян, які бачили війну», – додав режисер стрічки Олександр Калюжний. До речі, саме фільм «З нами сила, правда, Бог. Вголос про очевидне…» став його дебютною режисерською роботою.

Сергій Шараєвський також зазначив, що фільм було створено за благословення митрополита Луцького та Волинського Михаїла. Він поділився, що найбільше йому врізалась у пам'ять фраза, яку промовив наприкінці стрічки священик, про те, що кожен загиблий на сході є мучеником.

«Війна – страшна справа, і тяжко змиритися з тим, що вона відбувається в нас у такий час. Доречно згадати слова одного з святителів про те, що водночас війна – священна справа для тих, хто іде на неї, аби обороняти свою країну, свою віру, свою Батьківщину. Наші українські солдати, воїни захищають свою державу, і це їхнє покликання», – сказав представник Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату.





Читатайте також: Волинян запрошують на «Тиждень українського кіно» у кінотеатрі Адреналін.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром