Влада, бізнес та громада об’єднаються заради розвитку міста

16 Червня 2016, 13:54
2237

У місті створюють стратегію розвитку міста та закликають небайдужих громадян, активістів, політиків та бізнесменів долучатися до обговорень проектів, які зроблять місто кращим.

Представлення результатів першого «Форуму розвитку міста» відбулося у четвер, 16 червня.

Перший заступник луцького міського голови Тарас Яковлєв розповів,  що головне завдання стратегії – об’єднати лучан незалежно від того, які напрямки розвитку міста вона висвітлюватиме.

Голова громадського об’єднання «Асоціація регіонального розвитку» Петро Гоцалюк розповів про те, як потрібно створювати стратегію та на що варто найбільше звертати увагу при її розробці.

Він зазначив,  що першим етапом є збір інформації, другим – аналіз можливостей та недоліків міста,  а також проведення соціологічних досліджень та залучення широкого кола громадян. Третій етап – ідентифікація проблем і вивчення того, яким має стати місто після впровадження стратегії. Наступний етап – проведення громадських слухань з залученням громади,  аби визначити недоліки. І останній етап – внесення змін у стратегію, відповідно до розвитку та підвищення суспільних потреб.

Також Петро Гоцалюк зауважив,  що стратегія розвитку має стати своєрідною угодою між громадою,  владою та бізнесом. Це та угода,  яка не може бути вигідна тільки владі,  бо тоді вона стане тоталітарною. Також стратегія не може бути створена тільки для влади та бізнесу, бо тоді вона буде корупційною. Він стверджує,  що майбутня стратегія повинна торкатися усіх галузей і відображати сталий розвиток,  а також узгоджуватися з іншими обласними та регіональними стратегіями.

Програмний директор Інституту Політико-Інформаційних Досліджень Михайло Войтович розповів, що це саме той рідкісний випадок,  коли влада і громада почали працювати в одному напрямку. Він розповів,  що кілька місяців тому люди,  які активно працюють у громадському секторі,  вирішили, що було б добре думати про майбутнє та створити стратегічний план розвитку міста. В той же час виявилося, що міська рада також працює над його створенням. Спільними силами, вважає Михайло Войтович,  можна досягти максимального ефекту.

Активіст Захар Ткачук зазначив, що організатори форуму не є професіоналами у написанні стратегії,  проте вони сподіваються,  що завдяки спільній діяльності можна буде досягти успіху у вирішенні цього питання.

«На наше глибоке переконання, що стратегія має узгоджуватися з усіма гравцями – це має бути бізнес, це має бути громадськість і звичайно місцеве самоврядування», – зауважив Ткачук.

Крім того він зізнався, що організовуючи форум навіть не сподівалися,  що знайдеться стільки небайдужих громадян,  які мають безліч цікавих ідей та напрацювань, які можна втілити у життя. Зокрема він наголосив,  що вже восени пропонують провести новий фестиваль «Тато-фест»,  а також хочуть встановити по місту урни для вживаного одягу. Наступний форум,  розповів активіст,  планують провести вже в середині літа.

Активістка Юлія Євпак у свою чергу розповіла про основні напрацювання минулого форуму.

Читайте також: Бородафест, Invest Hub, міські топіарі та гондоли у парку – проекти, що можуть зробити Луцьк кращим.

Вона зауважила,  що багато лучан хочуть,  аби Луцьк став фестивальною столицею України. Фестивалі пропонують проводити щотижня на різноманітну тематику та у різних місцях. Окрім того  вирішили,  що місто має бути інвестиційним та мультикультурним центром з  великою кількістю іноземних студентів (для цього пропонують створити студентське містечко). Юлія Євпак розповідає,  що лучани хочуть, аби за кордоном з’являлося більше інформації про місто і те,  що тут відбувається.

Також були пропозиції щодо покращення інфраструктури – для людей з обмеженими можливостями, для велосипедистів,  водіїв та пішоходів.

Пропонували також проекти,  які не потребують великих витрат,  тому їх хочуть невдовзі запровадити  - безплатний Wi-Fi на зупинках, та буккросинг.

Були і надцікаві пропозиції, серед них – пішохідні екскурсії по даху найдовшого будинку, музей історії створення міста, гондоли в каналах центрального парку та міський хаб.

Захар Ткачук також додав, що основним завданням форумів є залучити громадян та подивитися,  чого вони хочуть.

«Стратегія має бути проголосована людьми. Наш форум націлений на те, щоб консолідувати людей,  які хочуть щось робити. Ми будемо проводити форуми і  надалі. Важливо, щоб громада була залучена», – підсумував активіст.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром