З'ясували, чи відповідають нормам туалети в луцьких школах

17 Вересня 2018, 08:42
1605

Облаштування шкільних вбиралень у Луцьку передбачено, проте здійснюватися воно буде поступово, оскільки в міському бюджеті не вистачає коштів.

Про це йшлося в прямому ефірі ток-шоу "Протилежний погляд Live", - пише Конкурент.

Зі слів депутата Луцької міської ради Майї Шостак, сьогодні у всіх школах, де здійснюється ремонт санвузлів, їх облаштовують відповідно до нових санітарних норм – з дверима і перегородками. Проте ремонти виконують поступово, оскільки сьогодні зробити один санвузол коштує приблизно 170 тисяч грн.

Як розповіла депутат Луцькради Анна Мовяк, раніше діяла державна програма, відповідно до якої мали облаштовувати шкільні туалети у приміщеннях. Багато рад цим скористалися, однак переобладнати всі туалети не змогли. Навіть в Луцьку є туалети з ремонтом, а є без ремонту, в неналежному стані.

"В школі робиться 1-2 санвузли, тобто сказати, що якась школа обділена не можна, робиться частинками", – додала вона.

Сьогодні загального плану по облаштуванню шкільних вбиралень немає – управління освіти вирішує, коли і в які навчальні заклади виділити кошти на ремонт. Або це відбувається за запитами директорів.

Зі слів Анни Мовяк, попередній Луцький міський голова Микола Романюкмав на меті переобладнати туалети в школах, і поступово це виконувалося.

"Зараз пріоритети змінилися. Частково реформа освіти внесла свої корективи, тому що гроші спрямувалися на забезпечення матеріально-технічної бази", – зауважила вона.

Так, пояснила депутат, у 2015-2016 роках Луцьку повністю профінансували освітню субвенцію на оплату праці педагогічних працівників, натомість цьогоріч ще на початку недофінансованість становила 70 млн, а додалося ще 50 млн. Окрім того, Верховна Рада переклала фінансування пільгових перевезень на місцевий бюджет.

"Верховна Рада передає повноваження, не підкріплюючи їх фінансово. Частина коштів, які можна було б спрямувати безпосередньо на заклади освіти, йдуть на виконання тих повноважень, які прийняла Верховна Рада, взялася їх забезпечити, але переклала на місцеві бюджети... Нам додають повноважень, але не додають коштів", – зауважила Анна Мовяк.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром