Лучанам розповіли, як місто може стати енергоефективним

15 Червня 2016, 17:51
1793

У рамках відкриття Європейського Тижня Сталої Енергії два великих грантових проекти - «Угода мерів - Демонстраційні проекти» та «Угода мерів – Схід-ІІ» провели прес-конференцію, в ході якої розповіли про свою діяльність в країнах Східного партнерства та відзвітували про поточні результати і заплановані на майбутнє заходи.

Лідер команди «Угода мерів – Схід-ІІ» Крістоф Фрерінг розповів про історію становлення цієї флагманської європейської ініціативи за участі місцевих та регіональних органів влади Європи, які добровільно зобов'язалися значно підвищити власну енергоефективність та рівень використання енергії з відновлюваних джерел на своїх територіях.

Цей рух розпочався в 2008 році, і на даний час до нього приєдналися понад 6800 підписантів по всьому світу, у тому числі – 98 активних учасників Ініціативи в Україні. Для її підтримки упродовж 2011-2015рр. у нашій країні, як і в інших 10 колишніх республіках СРСР, впроваджувався великий ґрантовий проект ЄС «Угода мерів-Схід».

Беручи до уваги його позитивні результати, із червня 2016 р. на теренах країн Східного Партнерства ЄС міжнародний консорціум розпочинає впровадження проекту «Угода мерів-Схід-ІІ». Зустріч в Луцьку фактично стала презентацією цього етапу роботи проекту в Україні на наступні 3 роки.

Керівник Команди Підтримки Програми «Угода мерів - Демонстраційні проекти» Ян Едвін Ваандерс поінформував, що з 19-ти підтриманих його проектом ініціатив міських рад 5-ти країн Східного партнерства по підвищенню енергоефективності в Україні реалізуються 11. Це свідчить як про високу актуальність теми енергоефективності в нашій країні, так і про серйозний рівень українських спеціалістів, які спроможні написати та реалізувати великі інфраструктурні проекти.

На території Волинської області грант в 1 млн 037 тис 062 євро (а це – понад 30 млн.грн) отримало місто Нововолинськ. Це – другий результат за обсягами залучених від проекту COM-DEP грантових коштів в Україні, - то ж Волинь – серед лідерів.

Міський голова м. Долина та одночасно Президент Асоціації «Енергоефективні міста України» Володимир Гаразд та міський голова м. Мена Геннадій Примаков розповіли про переваги співпраці їхніх міст з проектами Угода мерів - Демонстраційні проекти» (COM-DEP) та «Угода мерів – Схід-ІІ» (COM-East- II), про досвід, набутий протягом реалізації цих проектів та про ті зрушення, які відбулись в їхніх містах в результаті.



 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром