Луцькі авіалюбителі заспокоюють паніку, коли у небі з'являються літаки

08 Серпня 2015, 14:42
4292

У Луцьку п'ятий рік діє Організація волинських авіалюбителів "Овал".

Про подробиці роботи організації для Район.Луцьк розповів один із засновників "Овалу" – Ілля Сметанін.

За його словами, їх головна мета – відродити столітню історію місцевої авіації, яка була незаслужено забута. Для цього хлопці збирають дані про все, що відбувалося в небі над Волинською областю, і викладають інформацію на сторінці офіційної спільноти «Вконтакте».

Про багату авіаційну історію Луцька свідчить хоча б те, що спільнота не припиняє свою діяльність вже протягом 5 років. За цей час вона зібрала майже 800 підписників. Але організатори розповідають, що активних користувачів, які самі щось шукають і цікавляться, не більше 10.

«Особлива активність з’являється, коли над містом пролітає якийсь об’єкт, тоді в людей паніка – одразу думають, що це російські бомбардувальники. На аеродромі на Вишкові за 300 м від будинків постійно літали військові літаки, і нічого – люди й не помічали. А зараз бояться будь-чого. В спільноті одразу додається 20-30 учасників, тому в нас з’явився ще один напрям діяльності: по своїх каналах дізнаємося, хто куди летить, пишемо про це в групі і заспокоюємо паніку», – розповів авіалюбитель Ілля Сметанін.

Він також відкрив величезне джерело інформації для збору архівних даних - це ветерани. Ілля стверджує, що їх у Луцьку десятки лише в Привокзальному районі. Вони радо йдуть на співпрацю з ОВАЛом, бо й самі хочуть зберегти історію. Окрім спогадів, вони передають організації ще й безцінні знімки та відеозаписи.

«Зараз потрібно якнайшвидше зібрати інформацію з будь-яких носіїв, особливо – з відеокасет, інакше цілий пласт історії зникне одразу після того, як засохне і розмагнітиться плівка на них. Оцифровуємо все за власний кошт, бо ми, мабуть, єдині, хто зацікавлений у збереженні таких історій», – пояснює Ілля Сметанін.

Раритетні знімки потрапляють на стіну спільноти без авторства чи водяних знаків. Активісти зізнаються, що не можуть дозволити собі присвоювати те, що їм просто вдалося віднайти: в архівах льотчиків чи в Інтернеті. Та в спільноті висвітлені не лише літаки та льотчики. В історії луцької авіації є ще кілька цікавих відгалужень: тут були і парашутисти, і ядерні ракети. Останні, до слова, були такої потужності, що запросто могли б знищити всю Європу. Все це поступово досліджують і вивчають члени Організації волинських авіалюбителів.

Нагадаємо, на Вишкові в червні тренувався військовий літак.

Коментарі
10 Серпня 2015, 05:06
Та вже дістали з їх панікою.Летить щось маленьке і тендітне-реакція, наче сто винищувачів пустили.Дійсно, раніше по кілька раз на дню такий гул стояв, а зараз найменша пташечка викликає масовий катарсис. Людям варто менше читати страшилки на ніч в інтернеті, і не впадати в маразм.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром