У Луцькому замку молилися греко-католики

13 Вересня 2018, 17:50
Греко-католики у найстарішому храмі Луцька 1426
Греко-католики у найстарішому храмі Луцька

Греко-католики молилися у найстарішому храмі Луцька.

13 вересня, в останній день церковного року, після якого починається нове коло літургійного життя християн, вірні Української греко-католицької церкви зібралися у храмі Івана Богослова на спільну молитву, - пише Волинь.

Проводити богослужіння в цей день на території Луцького замку вже стало традицією для волинських греко-католиків. На спільну молитву у церкві Івана Богослова вони збираються, маючи на це дозвіл від обласної влади та керівницва заповідника «Старе місто». Вірні УГКЦ приходять у найдревнішу луцьку церкву не випадково — після прийняття унії вона багато років була кафедральним храмом і головною греко-католицькою святинею всієї луцької округи.

Тогочасні зодчі перебудували її в стилі українського бароко. Графічний рисунок храму досі зберігається у костелі святих Петра і Павла.

Сьогодні катедра волинських греко-католиків розміщується за іншою адресою. Це церква Різдва Пресвятої Богородиці у Луцьку на вулиці Львівській. Її парафіяни, богопосвячені особи, вірні монастиря святого Василія Великого, церковний хор «Цариця миру» в час обідньої перерви залишили на годину свої справи і прийшли у храм Івана Богослова на службу Божу, яку відправили четверо священиків.

Цьогорічна літургія мала особливе спрямування — подякувати Богові за 10-ліття відродження на Волині структур УГКЦ — парафій, деканатів та призначення в регіон екзарха після багатьох десятиліть його відсутності.


 

Читайте також: Волинські греко-католики молилися біля найстарішої ікони України.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024