Кафедральна: занедбане будівництво смердить на все Старе місто

14 Червня 2016, 15:34
2257 Джерело: скріншот із відео

Скандальна земельна ділянка на вулиці Кафедральній, 13 продовжує простоювати без проведення будь-яких робіт та просто псувати вигляд Старого міста.

Нещодавно депутати міської ради, експерти та краєзнавці на круглому столі знову обговорювали подальшу долю цієї забудови, повідомляє «Народний контроль».

П’ять років тому на цій ділянці починали зводити житлово-офісний центр. Коли тут виявили залишки древньої архітектури, роботи зупинили для археологічних досліджень. Та будівництво так і не відновили. За цей час ділянка перетворилась на смітник з болотом.

«Тут лишилась тільки цвіль та гниль від усього тутешнього смороду. А вода стояла під самий пліт, ми вже навіть хотіли гусей купувати», – з іронією пояснила ситуацію журналістам місцева мешканка Галина Федорівна.

Ще один місцевий житель – пан Валерій – незадоволений тим, що замість окраси міста земельна ділянка на Кафедральній, 13 вкрита лише сміттям та болотом. «Я не знаю, куди дивиться наша влада, але тут були розкопки. Хай би проводились вони й надалі, треба ж робити все, що потрібно, для Старого міста», – скаржився чоловік.

Ще рік тому лідер «Народного контролю» на Волині Павло Данильчук закликав колег з міської ради розірвати договір з недобросовісним забудовником цієї території, аби дослідити та відновити старовинні підземелля як історичну пам’ятку. А днями депутати разом з експертами та представниками забудовника зібрали круглий стіл, аби до наступної сесії міськради обговорити подальшу долю будівництва та розкопок.

«Спочатку потрібно зробити дослідження, консервацію та музефікацію об’єкту, а вже потім проводити будівництво», – пояснив під час круглого столу археолог Михайло Вашета.

Він додав, що розкопки паралельно з будівництвом ніхто проводити не буде.

Розробник проекту місцевої забудови, архітектор Віктор Семенюк запропонував перекрити та законсервувати частину фундаменту, який доступний для досліджень.

«Коли ви зупинитесь із дослідженнями, тоді мають приступати будівельники», – додав він.

Активісти «Народного контролю» зайняли у цьому питанні чітку позицію. Кажуть – зроблять усе, аби забудовник гарантував археологічні дослідження та відновлення історичних підземель перед початком будівництва.

«Історична пам’ятка повинна бути відновлена за кошт забудовника. Ми це повинні прописати в рішенні Луцької міської ради. Без такої поправки за рішення голосувати не будемо», – запевнив журналістів лідер «Народного контролю» на Волині Павло Данильчук.

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром