У Луцьку Роман Безсмертний розповів про провальні реформи української влади та ідеальну виборчу систему

10 Вересня 2018, 10:32
Роман Безсмертний 3866
Роман Безсмертний

Майбутній кандидат на пост Президента України Роман Безсмертний у Луцьку розповів, якою має бути правильна виборча система та про найбільш успішні і провальні реформи нинішньої української влади.

Зустріч із журналістами відбулася 6 вересня. Нагадаємо, що 5 вересня Роман Безсмертний провів для волинян дискусію «Якої ми хочемо України», на якій розмовляли про трудову міграцію, війну і корупцію.

Політик зазначив, що дискусія, яка відбулася – предметна і глибока, тож йому дуже приємно, що позиція волинян в більшій мірі співпадає з тим, що пропонує він. На думку Романа Безсмертного, Луцьк існує у двох вимірах – українському і європейському.

«Дуже приємно, що місто відновлює себе як центр Волині. Я бачу, як важко лікуються рани. Рани – це панельні і з силікатної цегли будови. Нічого страшнішого в світі я не бачив з точки зору нанесення ран будь-якому поселенню. І дай Боже, щоб місто виросло до тієї столиці, де збиралися монархи всієї Європи», – так почав розмову Безсмертний.

Луцьк існує у двох вимірах – українському і європейському
Луцьк існує у двох вимірах – українському і європейському

 

Перше питання, яке цікавило всіх присутніх – яку виборчу систему політик вважає правильною і що для цього потрібно змінити. Роман Безсмертний нагадав всім про мітинг під Верховною Радою за підтримку системи відкритих списків і зазначив, що одною з ключових проблем на сьогодні є нефаховість і непідготовленість політиків.

«Через це відбувається дискредитація політики як механізму державного менеджменту. Яка стоїть задача? Використати ту виборчу систему, яка поверне чи забезпечить парламент фаховими політиками, які повернуть суть політики як державного менеджменту. Не можна виборчу систему розглядати у відриві від цього ключового завдання», – зауважив політик.

 З точки зору Романа Безсмертного, є тільки один механізм просівання кандидатів, який забезпечує повернення фаховості в політику і повернення змісту політики. Це – двохтурова мажоритарна система абсолютної більшості при умові, що висунення буде здійснюватися від місцевих партійних організацій.

«Що це забезпечує? Дуже жорстке просівання через дві системи, мінімізацію впливу фінансів на виборчий процес. Друге – це забезпечує появу розуму, тому що це дасть можливість інтелектуалам, підготовленим людям мати шанс на перемогу. Третє – це забезпечить розгортання мережі політичних сил, вони не будуть тільки в Києві. Четверте – це дасть можливість обирати депутатів не тільки тих, які прописані і живуть в Києві, а й тих, що живуть дисперсно по Україні», – підкреслив Безсмертний і нагадав, що за такою ж системою його обирали до влади у 1994 році.

Є лише один механізм просівання кандидатів, вважає Роман Безсмертний
Є лише один механізм просівання кандидатів, вважає Роман Безсмертний

 

«Я знаю, що це таке, коли ти учитель школи, тобі протидіють голова виконкому, секретарі райкомів партій обох районів, відомі вже на той момент бізнесмени. Але система така, що ти можеш комунікувати з людьми і вони вимірюють твою здатність вести діалог. Майте на увазі, я обирався при всіх системах, які існували в Україні, і можу вам казати, що найжорсткіша система існує при двохтуровій мажоритарній системі  абсолютної більшості», – підсумував політик.

Щодо того, які реформи він вважає найбільш вдалими, а які найбільш провальними для української влади, Безсмертний зазначив, що найбільш вдалою є реформа міліції, поліції.

«Не дивлячись на масу недоліків, які я завжди сприймаю за принципом «той, хто не робить, той не помиляється», все-таки нам вдалося змінити характер цієї безпекової структури і її сприйняття суспільством. Там є недолік, який призвів до того, що з системи було вилучено багато фахівців, як-от, кримінального слідства. Але це речі помітні, тож думаю, вони будуть виправлені. До цього варто ставитися з точки зору «ми змогли в цьому плані зробити крок», – висловився Роман Безсмертний.

Що ж до об'єднання громад, то політик назвав це не реформою, а експериментом, адже тут допустили багато помилок і в результаті мала кількість громад проявляє життєздатність.

«На друге місце я би поставив не реформу, я б назвав це «експеримент» з територіальною організацією, або об’єднання територіальних громад. Це експеримент, тому що дуже багато було допущено помилок і коефіцієнт корисної дії склав 0,3. Тому що лише 34 % об'єднаних громад проявляють життєздатність. Всі інші залишилися такими, якими були до цього», – зауважив політик.

«Той, хто не робить, той не помиляється»
«Той, хто не робить, той не помиляється»

 

У реформі, яка стосується нової української школи, на думку Безсмертного, вже зроблено декілька кроків, але треба розуміти, що освіта – це найконсервативніша галузь будь-якого суспільства. «З учителем дуже важко проводити реформи, особливо з радянським, постсовковим учителем – це діло дуже складне. Якщо ти не народився учителем від природи, то навчити учителя за радянською методикою неможливо, тому що це – вихователь колонії», – вважає Роман Безсмертний.

Але він вважає, що кроки, які роблять у цьому плані – правильні, це треба розвивати. Вони спрямовані на дитину, на її свободу, розвиток. Проте ми упускаємо досягнення Сухомлинського, Ушинського та інших видатних педагогів. Не треба цуратися цих речей, бо вони запозичені вже і американською школою, і європейською. У нас є багато речей, яким варто було б дати свободу. «Мені здається, що от навіть нова українська школа запроваджується як нова залізобетонна схема. Я би все-таки дав можливість маневрувати і в регіональному розрізі, і в застосуванні різних методик», – каже політик.

Наступна найменш вдала реформа, на думку Безсмертного – це реформа охорони здоров’я. Вона не буде працювати.

«Я зараз  думаю разом з фахівцями, з якими я спілкуюся, як те що було зроблено і в якому з’явилися якісь позитивні речі, не загубити, а зробити частиною певного маневру. Не буде воно працювати. Як я казав на дискусії, операція на серці по заміні клапану коштує 22 тисячі. Калькуляція – 126 тисяч. І як вона (реформа, - ред.) буде працювати?

Тепер уявіть собі, що ці всі кардіологічні центри через рік мають перейти на самоокупність. І що вони будуть робити? Вони на сьогодні більш як 75 % операцій проводять за кошти, які йдуть з держави, і тільки 25 % покривається за рахунок оплат. Насправді на країну потрібно 5-6 спеціалізованих кардіологічних центрів, аби вони розв’язували цю проблему», – вважає політик.

Роман Безсмертний у Луцьку розповів про найпровальніші і найвдаліші реформи
Роман Безсмертний у Луцьку розповів про найпровальніші і найвдаліші реформи

 

Окремо він сказав і за безпековий блок, адже він дуже сильно мотивований війною. Армія для параду і армія для війни – це різні речі.

«Де ми тут провалилися? Якщо ви прочитаєте всю правову базу, статути, то там основна цінність – матеріально-технічні ресурси і зброя, там нема солдата. А ще гірше – там немає офіцера як ключової цінності.  Що таке армія без офіцера – це зібрання їдоків. Якщо не буде переглянута вся нормативна база і всі статути, повірте, продовжиться  тенденція цього року, коли з армії всі пішли. Зрозумійте, не тільки гроші керують мотивацією йти служити в армію. Коли до людини ставляться як до автомата, коли розум офіцера не цінується – він служити не буде», – підкреслив Роман Безсмертний.

Також він наголосив на тому, що вся українська система правового забезпечення цієї галузі і військові статути ні до чого не годяться з точки зору регулювання війни, в якій знаходиться зараз Україна. Адже у 2014 році, коли почалася анексія Криму, від верховного головнокомандувача до керівника самостійного військового підрозділу не були прийняті рішення.

«Якщо ви візьмете закон про правовий режим воєнного стану і закон про оборону, то вони передбачали не тільки дії президента, а й автоматичні дії, не очікуючи на команду верховного головнокомандувача і головнокомандувача збройних сил запускати в дію механізми. І це в законі про оборону чітко написано: командир не повинен очікувати», – зазначив Безсмертний.

Не тільки гроші керують мотивацією йти служити в армію
Не тільки гроші керують мотивацією йти служити в армію

За словами політика, президентом не були проведенні рішення про введення воєнного стану на окремій території. Командири самостійних частин і структур починаючи від посла в Росії закінчуючи командиром окремих підрозділів у Криму і на континенті не вчинили ніяких дій. Тож рано чи пізно на це звернуть увагу, тому що за це існує кримінальна відповідальність.

«Якщо ми це все зберігаємо – ми гарантуємо безпеку? Ні, ми її не гарантуємо. Тож є над чим працювати. Це найделікатніша, найнеобхідніша складова, бо які б ми переговори не вели – в Нормандському форматі, з Вашингтоном, з Кремлем, якщо в нас немає сильної боєздатної армії, переговори вести дуже і дуже важко», – підсумував майбутній кандидат у Президенти України. 

Зачепили під час розмови і питання відносин між Україною і Польщею. Політик зауважив, що історія ніколи не зіпсує стосунки між українцями і поляками. Окремо має існувати політична складова, окремо історична. Про це треба знати і враховувати в подальших кроках.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром