У Луцькому медичному коледжі – проблема зі студентами

06 Вересня 2018, 12:10
14374

На молодшого спеціаліста у Луцький базовий медичний коледж цьогоріч бажало вступити значно менше людей, ніж у попередні роки.

Про це стало відомо 6 вересня під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства, – пише Перший.

Директор закладу Аліса Хмелькова розповіла, що проблема з набором є наразі найбільшою. За її словами, 2016 року під час візитів у МОЗ їй доводилось чути, що 2019 року буде криза середнього медичного персоналу, однак у Луцьку вона настала вже.

«Вперше за роки існування коледжу практично не було конкурсу на молодшого спеціаліста. Важко було виконати держзамовлення», – сказала директор.

Усі, хто складав вступні іспити, стали студентами. Також зменшився середній бал вступників. Якщо раніше він становив близько 10 балів, то цього року значно знизився. «Іноді ті, хто приходить з меншими балами, стають відмінними студентами. Це той дзвіночок, що у медицині назріває проблема», – наголосила посадовець.

Багато абітурієнтів, які подавали документи у педагогічний та медичний коледжі одночасно, згодом обирали перший варіант. Алла Хмелькова пов’язала це з більшими зарплатами у педагогів та меншою відповідальністю, порівняно з медиками.

Крім того, зменшилась кількість студентів, які після здобуття медосвіти ідуть працювати за спеціальністю. Це пов’язано з тим, що президент відмінив наказ про обов’язкове працевлаштування медиків.

«Я не маю права видати дитині направлення на роботу. Я можу тільки по її заяві звернутись до Ігоря Ващенюка, щоб він взяв її на роботу. У цьому році направлення взяли 30 студентів», – повідомила Алла Хмелькова.

Дехто із випускників коледжу вступив в університети, врешті 43 людини пішли працювати за спеціальністю.

Алла Хмелькова також додала, що 2019 рік – це останній рік, коли у медколеджі набиратимуть молодших спеціалістів. Далі готуватимуть винятково бакалаврів.

Коментарі
29 Вересня 2018, 13:00
Кількість студентів зменшилась тому, що навчання в ПЛАТНОМУ польському коледжі дешевше ніж в "БЕЗКОШТОВНОМУ" українському і до того ж отримується диплом європеіського рівня.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром