Стала відома луцька адреса діда Панаса

10 Червня 2016, 23:10
4284 Джерело: газета «День»

Улюбленець дітвори актор Петро Вескляров 13 років творив у Луцьку.

Саме сьогодні, 10 червня, 105-та річниця з його дня народження.

Актора театру і кіно, телеведучого, заслуженого артиста Української РСР Петро Весклярова багато хто пам’ятає виключно як ведучого передачі «На добраніч, діти!» в образі діда Панаса. Також побутує версія, що програму зняли з ефіру, коли ведучий видався у прямому ефірі. Хоча документального підтвердження цього казусу в архівах не виявлено, фраза «Ось така х*ня, малята!», яку приписують персонажеві діду Панасу, стала в Україні крилатою

А розпочалася кар’єра Весклярова відразу після Другої світової війни у Луцьк, де працював артистом Волинського українського музичного театру ім. Т. Шевченка у 1946-1959 роках.

Під час роботи у Луцькому немісцевому акторові родом з Київщини надали кімнату у комунальній квартирі у «сталінці»,  яка зараз знаходиться за адресою проспект Волі, 17. Про це Район.Луцьк повідомила мешканка цієї квартири. Зі зрозумілих причин читачка просила не розголошувати її імені і номеру квартири.

4

З відкритих джерел відомо, що на Волинь Весклярова відправили після повернення з лав радянської армії. На луцькій сцені,  де він зіграв чимало вдалих ролей – Миколу Задорожнього з «Украденого щастя»,  Командора з «Камінного господаря», Городничого з «Ревізора», Монтанеллі з «Овода».

Тут талановитого актора помітили кіношники і стали запрошувати на зйомки у фільмах. Тож згодом Петро Юхимович переїздить до столиці, де активно знімається, здебільшого в ролях другого плану.Загалом у кіно його доробок нараховує понад двадцять фільмів, водночас активно виступаючи у ролі Діда Панаса. Останнє безпосередньо позначилося на кар’єрі актора. Адже образ настільки причепився до Весклярова, що глядачі, угледівши його на екрані, приміром, у ролі хірурга, все одно кричали «О, Дід Панас!». Після цього жоден режисер уже не зважувався запрошувати його у свій фільм.

З розкішними козацькими вусами, у незмінній вишиванці він звертався до української малечі з інтер’єру простої сільської хати, прикрашеної вишитими рушниками. І розповідав неодмінно українські казки.

1

Через це Діда Панаса свого часу навіть звинувачували в націоналізмі. Зате малеча його дуже любила, вважаючи дідуся з телевізора своїм, рідним. Як ведучий дитячої телевізійної передачі популяризував українську мову та усну народну творчість серед російськомовних українців східної та центральної України.

Нагадаємо, нещодавно була зареєстрована петиція з пропозицією назвати одну з вулиць Луцька на честь Петра Весклярова, але вона набрала вкрай мало голосів – лише 20 з 300 необхідних ля розгляду на сесії міської ради. 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром