Новий формат луцького сміттєзвалища

06 Серпня 2015, 20:25
5680

Як працюватиме нова сміттєсортувальна лінія на Брищенському полігоні побутових відходів, яку урочисто відкрили 6 серпня. 

Раніше всі відходи міста розвозили по полігоні, рівномірно розподіляли на кількох гектарах землі і присипали піском. Разом прикопували і пластик, який розкладається кілька сотень років, і органічні відходи, у яких цей процес займає не більше року. 

Таки підхід до утилізації сміття відбивався на екології села: людям не було чим дихати, особливо в літку, коли всі відходи розпарювалися і виділяли специфічний запах. Та і виглядало це місце не дуже презентабельно – цілий полігон завалений сміттям.

А тепер до розбору сміття ставитимуться більш ретельно – його ділитимуть, відбиратимуть і відправлятимуть на переробку. Щоправда, ми поки не дотягуємо до європейського рівня переробки відходів і не маємо роздільного збору сміття. Проте перший крок вже зроблено – відкрито нову чергу із сортувальною лінією.

Отож, як працює новий агрегат. Машина, яка забирає сміття з контейнерів міста, привозить його до сортувальної лінії нової черги і висипає це «добро» поряд з автоматизованою стрічкою.

Далі бульдозер невеликими порціями подає відходи на сортувальну стрічку. По ній вони пересуваються в середину приміщення, де їх вже чекає бригада працівників. Нині команда складається з 10 жителів навколишніх сіл. Працюють вони за мінімальну заробітну плату. 

Робітники перебирають і сортують сміття – те, що можна відправити на переробку складають в мішки, а все інше прямує по автоматизованій лінії на вихід. З іншої сторони конструкції на це непридатне для переробки сміття вже чекає інша машина.

Вантажівкою будуть відвозити відходи у величезну яму. Там сміття рівномірно розподілятимуть і присипатимуть землею.

Таким чином, за словами луцького міського голови Миколи Романюка, жителі села Брище забудуть про те, що поряд з ними сміттєзвалище. А місце колишнього полігону засадять лісом. 

Читайте також: На будівництво сміттєсортувальної лінії в Брищі витратили 1,3 мільйони гривень.

Детальніше про полігон - у матеріалі Шукають працівників на нову сміттєсортувальну лінію

Іванна Сацик

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром