У замку Любарта відкрили новий пам’ятник

10 Червня 2016, 09:08
1957

На території замку Любарта відкрили «пам’ятник волинському князю» – так назвали скульптуру, яку перенесли сюди з проспекту Волі.

Захід відбувся у четвер, 9 червня, пишуть «Хроніки Любарта».

Власне саму скульптуру виготовили ще в 2002 році під час скульптурного салону, який відбувався в Луцьку. Тоді після завершення виставки вироби майстрів розвезли по всьому місту і встановили на вулицях.

Автором фігури князя є уже покійний скульптор Сергій Зінець.

Автором ідеї встановлення скульптури у замку та прив’язки до місцевості є фотохудожник Віктор Чухрай. Щоб пояснити головне питання «навіщо», автор процитував Конфуція і зазначив, що «справжня помилка – та, яку не можна виправити», маючи на увазі не зовсім вдало розміщену скульптуру на проспекті Волі. Тому вирішили перенести її в замок, «виправивши помилку».

«Можливо автор, який робив скульптуру, і не думав, що вона колись стане пам’ятником, але ось тепер це пам’ятник волинському князю», - зазначила мистецтвознавець Зоя Навроцька.

Під час відкриття слово взяли цілий ряд посадовців і деякі науковці. Ректор Луцького національного технічного університету Петро Савчук зазначив, що такі заходи сприяють іміджу України як «козацької держави, найбільш козацької держави світу». Вкінці священики освятили скульптуру.












 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром