Як у лучан видурюють гроші

06 Серпня 2015, 10:30
4618

Чи реально виграти автомобіль у неіснуючій акції

Приходить есемеска: «Вітаємо! На ваш номер випав приз авто «Chevrolet Cruze». Є номери інформаційного центру, адреса сайта. Здивувався, бо у жодних акціях участі не брав. Але стало цікаво, почав розбиратися – обман чистої води», – розповідає лучанин Олександр. Написав лист у кол-центр СБУ, що шахраї розсилають повідомлення і дурять людей. Реакція правоохоронців нульова: сайт функціонує, там вказані номери переможців сумнівної акції. Правда, не повністю, а лише початкові цифри. В Україні знайдеться тисячі абонентів зі схожими номерами. Довірливі люди можуть спокуситися на великий приз, виконати умови розіграшу, одна з яких – сплатити держмито, і самі будуть винними. 

На сайті організатора зазначено, що «автосалон «Київ Авто» разом із компанією «Welcome Telecom» влаштовує акцію для підвищення рейтингу терміналів самообслуговування, які встановлює компанія». Участь в акції є добровільною. Переможців визначають з-поміж усіх  абонентів методом випадкового вибору мобільного номера. Призи дуже заманливі: п’ять автомобілів «Chevrolet Cruze» вартістю 340 тисяч гривень, десятки смартфонів, планшетів, ноутбуків, телевізорів, пральних машин, фотоапаратів.

«Зайшов на сайт, подивився умови участі, вийшов на сторінку автосалону в Києві. Є реальна адреса, там сравді є салон автомобілів, – продовжує Олександр. – Зв’язався з он-лайн-консультантом, запитав, що це в них за акція. Відповіли, що нічого про розіграш не знають, жодних акцій не проводять і, найімовірніше, мене просто хочуть обдурити. Того ж дня на сайті опублікували повідомлення «Неіснуюча акція від імені АЦ на Столичному».

«Автоцентр на Столичному», офіційний дилер автомобілів KIA, «Chevrolet», «Chery», «Opel», ЗАЗ, спростовує будь-яку інформацію про розіграш автомобілів спільно з компанією «Welcom Telekom», – ідеться у повідомленні. – «Автоцентр на Столичному» не має жодного стосунку до sms-повідомлень з інформацією про виграш автомобіля. Просимо наших клієнтів уважно ставитися до сумнівних повідомлень, які закликають до переведення особистих коштів із метою здобуття виграшу. Будьте обережні і не станьте жертвами шахраїв!»

Умови отримання виграшу мають насторожити. «Якщо ви знайшли свій номер у списку виграшних номерів, треба пройти стандартну реєстрацію, надіслати на e-mail копії паспорта й ідентифікаційного коду, – пишуть організатори. – По автомобіль потрібно прибути за нашою адресою протягом трьох робочих днів. Для отримання головного призу треба оплатити держмито – 1% від суми виграшу. УВАГА: будете знаходитися біля апарата самообслуговування, самостійно жодних транзакцій не проводьте. Спочатку потрібно додзвонитися до наших операторів і підключити свій номер на реєстрацію», – наголошують.

«Набрав номер, вказаний в есемесці. Менеджер каже, що справді мій номер є серед головних переможців. Пояснив, що треба піти до термінала, маючи із собою потрібну суму, тобто 3 400 гривень. У банку не платити, тільки в терміналі. Подзвонити до них і мені розкажуть, що робити далі, – переповідає Олександр. – Зрозумів, що це «розводняк». Написав лист в СБУ. Звідти отримав відповідь: «Ця інформація стосується шахрайських дій і є у компетенції МВС. Ваше повідомлення переадресоване на електронну скриньку цього органу». Добре, що я спершу вирішив розібратися. А скільки людей можуть повірити? Класно отримати новеньку машину за 3,5 тисячі гривень, але ж так не буває.

Іван Поторась, заступник начальника слідчого управління УМВС України у Волинській області, каже, що міліція не може реагувати на злочини так оперативно, як хотілося б. Насамперед через недосконалу законодавчу базу, закритий доступ до банківської таємниці, до провайдерів зв’язку.

«Цим користаються злочинці, які знають, наскільки затягнутий процес отримання інформації. Комп’ютерні технології, які застосовують шахраї, на крок попереду нас, це треба визнати, – зауважує Іван Поторась. – Узагальнений портрет шахрая – молоді чоловіки до 35 років, безробітні, мають судимості. З розвитком ІТ-технологій вік злочинців молодшає, вони, як правило, мають вищу освіту, добре обізнані з роботою банківської системи. Це хороші психологи, які однією фразою по телефону можуть переконати людину віднести гроші в касу чи термінал. Шахрайське ноу-хау – одержання авансового платежу за договором купівлі-продажу. На мобільний телефон людини приходить повідомлення, що вона виграла автомобіль. Щоб отримати виграш, треба перерахувати певний відсоток на вказаний рахунок. Тоді автомобіль зареєструють на ваше ім’я і такого-то числа зможете його отримати. Шахраї використовують різні платіжні системи і непросто виявити, куди ці гроші пішли, навіть у банку не можуть допомогти.

Ольга ЮЗЕПЧУК, "Сім'я і дім"

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром