Чорновола: як сміттєві контейнери рік не можуть "приткнути" на одному місці

05 Серпня 2015, 18:00
3626

Уже більше року чотири сміттєві контейнери «подорожують» навколо двору на вул. Чорновола. Річ у тім, що комунальники для збору сміття вибрали місце поруч із дитячим майданчиком.

Мешканці ж обурені таким сусідством і просять у влади знайти розумне розв’язання проблеми, пише Комунальний патруль.

Спершу контейнери для сміття стояли біля під’їздів, проте припарковані поряд автомобілі заважали комунальникам вивозити відходи, розповідає місцевий мешканець. За його словами, більш як рік тому сміттярі переставили їх у більш доступне місце, яке виявилося за метр від дитячого майданчика.

Такі дії викликали миттєву реакцію – смітники почали цикл мандрівок навколо прилеглих будинків, не знаходячи свого місця, адже щоразу опинялися біля чиїхось вікон чи дверей.

Спершу контейнери висунули за межі двору, проте вони стали заважати мешканцям будинків на сусідній вулиці Гончара.

«Там ремонтували дорогу і заасфальтували «ливнівки». Тому там завжди стоїть вода в негоду. А ще як поставили смітники – зовсім не було як проїхати. От жителі тих будинків і наскаржилися в ДАІ, а ті резюмували: контейнери посеред дороги – непорядок, повернути на місце», – каже мешканець із будинку № 6 на вул. Чорновола. 

«Місцем» виявився знову тротуар поряд із дитячими гойдалками, та й цього разу – ненадовго. Контейнери ще раз «відправили» поза межі двору. І вкотре нове розташування смітників отримало нову хвилю спротиву. Поряд виявилася майстерня із ремонту взуття. Чоловік, який тут працює, каже, що орендує робоче місце і платить гроші не для того, щоб під його вікнами «стояли» специфічні «аромати».

Хай скільки мешканці робили спроб врятувати дитячі носи від пікантного сусідства, контейнери загадковим чином однаково опинялися біля дитмайданчика.

«Скільки разів я їх пересовував – важко порахувати. Та вони все одно стоять на старому місті. Писали звернення і в міську раду, і зверталися до депутата. Довго тривали переговори, але зараз ніби обіцяють, що до кінця цього тижня нададуть проект з перенесення смітників і встановлять їх на спеціальному майданчику», – каже місцевий активіст.

Посилаючись на нормативні акти, зокрема, на затверджені міською радою «Правила благоустрою міста Луцька», мешканцям вдалося переконати комунальників у неправоті. Зокрема, у п.3.2.5 правил ідеться, що «майданчики для встановлення контейнерів мають бути віддалені від житлових будинків, дитячих закладів, спортивних майданчиків і місць відпочинку не менш як на 20 м, але не більш як на 100 м».

На численні запити жильців працівники відділу інженерно-транспортної інфраструктури та санітарного нагляду Департаменту ЖКГ провели обстеження. За його результатами зобов’язали ТзОВ «М.Ж.К.», яке обслуговує будинки, провести зустріч із мешканцями, обговорити проблему та визначити вдале місце для розташування контейнерів.

Не всі мешканці чули про таку зустріч. Активісти кажуть, що проект перенесення контейнерів є, але з ними його ніхто не узгоджував.

Не був присутнім на цій зустрічі і депутат округу Руслан Ніколайчук, проте запевняє, що такі збори мали місце. «Мені тоді не вийшло приїхати, але зустріч відбулася, – каже депутат. – Проблема була в тому, що мешканці вивозили контейнери на дорогу, а ДАІ робило зауваження комунальникам. Адже смітники мають стояти на спеціально облаштованому майданчику. Ми намагалися визначити, за чиї кошти має бути встановлений цей майданчик – міського бюджету чи ТзОВ «М.Ж.К.», зупинилися все ж на першому варіанті».

За словами депутата, в департаменті житлово-комунального господарства його запевнили, що такий майданчик буде споруджено за лічені дні.

До слова, із новим місцем, яке вибрала міська влада, зрештою погодилася більшість мешканців. За винятком жильців тих квартир, перед вікнами яких замість молодої сосни тепер будуть стояти контейнери зі сміттям.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром