У Луцьку відбувся Фестиваль арт-психології для літніх людей «Inspira»

24 Серпня 2018, 09:12
Фестиваль арт-психології «Inspira» 3719
Фестиваль арт-психології «Inspira»

22 серпня в рамках Другого міжнародного фестивалю літньої Сеньйоріади відбувся Фестиваль арт-психології «Inspira». Цікавий та змістовний захід під загальним гаслом «Творіть та надихайтесь» проводився на території луцького Сіті Парку.

Фестиваль літньої Сеньйоріади, створений громадською організацією «ЦО Університет третього віку», є переможцем Обласного конкурсу проектів місцевих ініціатив і поєднує в собі спорт, культурні розваги та активний відпочинок для людей віком 50+. Пропагуючи здоровий спосіб життя та активну життєву позицію, фестиваль має на меті довести, що особистісні зміни та всебічний саморозвиток можливі у будь-якому віці, а життя на пенсії може бути довгим, насиченим та щасливим, повідомляє Таблоїд Волині.

Перший день унікального фестивалю подарував відвідувачам безліч яскравих вражень. Організатори заходу представили гостям цікаву та змістовну програму, яка складалася з різноманітних майстер-класів та психологічних тренінгів.



Також на території діяв ярмарок, на якому презентували свою продукцію магазин «Здорове харчування», виробництво еко-косметики «Нове життя», інтернет-магазин «Мило ВАМ» та магазин сувенірів «Казка з Луцька» від Наталії Гуркіної.

Хоча захід в першу чергу адресувався людям поважного віку, фестивальна публіка вирізнялася віковим різноманіттям. Адже декоративне мистецтво та творення краси власними руками однаково захоплює і дитину, і дорослого. У такий невимушений спосіб відбувається активний діалог та досягається взаємопорозуміння між представниками різних поколінь.

Серед майстер-класів, представлених на фестивалі, відвідувачі, зокрема, мали змогу ознайомитись з технікою виготовлення ляльки-мотанки. Майстриня, яка презентувала стародавнє мистецтво, переконана в тому, що саме пам’ять про прадавнє минуле, яке сягає корінням язичництва, лежить в основі національної свідомості та гармонії в сучасному суспільстві.



Яскраво вирізнялося з-поміж інших творчих технік східне мистецтво ебру – малювання на воді. Цей цікавий процес створення кольорових абстракцій з легкістю освоюють навіть діти, а результат такої творчості неодмінно вражає красою та вишуканістю.

Фігурки янголів, кошики, декоративні речі та багато іншого представляв майстер з виготовлення солом’яних виробів. Презентуючи свій різноманітний творчий доробок, майстер з радістю навчав усіх охочих своєму мистецтву.

Насичена фестивальна програма ні на хвилину не давала занудьгувати гостям заходу. Дорослі та діти розмальовували камінці та мушлі, вчилися створювати ірландське мереживо, робити візерунки з кави, ліпити фігури з глини. Окрім широкого асортименту творчих розваг, на фестивалі проводився майстер-клас з косметології та візажу від компанії Oriflame, після якого жінки брали участь у фотосесії.

Також на території фестивалю працював медпункт, де проводилось вимірювання тиску усім бажаючим.

Не могли не зацікавити на цьому святі активного життя і сеанси так званих «інтуїтивних танців». Звільнивши свідомість від усього зайвого, охочі намагалися віднайти індивідуальну пластику свого тіла через розслаблення, підключення уяви та заглиблення у підсвідомість. Проводились протягом фестивального дня і звичайні танці для всіх охочих.




Поки на території Сіті Парку просто неба тривала масштабна арт-терапія, на літній терасі кафе Ring відбувався круглий стіл під назвою «Срібний вік: від залучення до місцевого розвитку». У конференції брали участь представники різних громадських організацій та Асоціації Університетів третього віку, а також закордонні делегації, зокрема з Польщі та Словаччини. В числі іншого, в обговоренні піднімалися питання розвитку фінансової грамотності серед людей поважного віку та створення у майбутньому масштабного форуму на базі Асоціації університетів третього віку.

Після конференції літня тераса кафе Ring стала територією для трансформаційної гри «КармаН». Як пояснила організаторка цього заходу, психолог Флюра Павлюченкова, «КармаН» - це гра, в рамках якої учасники знаходять відповіді на найскладніші життєві запитання, стають на шлях вирішення багатьох проблем та приходять до порозуміння із самими собою. Протягом нестандартної та цікавої гри кожна відвідувачка замислилась над напрямком власного життєвого шляху та визначила свої найзаповітніші бажання.

Хоча майстер-клас з арт-психології «Числографіка – змістовий сигнал здоров’я», зазначений у програмі, перенесли на наступний день, старт Другого міжнародного фестивалю літньої Сеньйоріади був насиченим та енергійним. Наступний день єдиного в Україні фестивалю для людей похилого віку також обіцяє бути цікавим. Адже попереду – масштабна спортивна частина Сеньйоріади під назвою «Життя – це рух». Тож, побажаємо учасникам фестивалю гарного настрою та яскравих емоцій!

Читайте також: У Луцьку влаштовують бої лицарів, які можуть потрапити в збірну України


























 

Текст і фото: Аліна ХОЛБАН

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром