Кафедральна: вирішували долю скандальної ділянки

03 Червня 2016, 10:02
1929 Джерело: facebook.com

У місті вирішували, що робити із земельною ділянкою у заповіднику «Старий Луцьк» на вулиці Кафедральна, 13.

Про це міркували учасники круглого столу у четвер, 2 червня, пише «Народний контроль» у Facebook.

Нагадаємо, цю ділянку давно супроводжують скандали. На Кафедральній, 13 під час початку будівництва торгово-офісного приміщення три роки тому знайшли підвали XVIII століття. Археологи розпочали на об’єкті розкопки, однак роботи припинилися через брак коштів. За ці роки пам’ятку історичної спадщини не законсервували, тому нині вона руйнується і перетворюється на смітник.

Питання щодо продовження договору оренди ТзОВ «Луцькміськбуд» на сесіях міської ради не підтримується, адже депутати хочуть упевнитися, що забудовник збереже пам’ятку і надасть вільний доступ.

Депутат Луцької міської ради, керівник «Народного контролю» Волині Павло Данильчук розповів, що коли вперше надавали земельну ділянку для мами нардепа Мартиняка Поцілуй, разом із покійним депутатом Андрієм Калаханом виступили проти цього.

«Вже тоді у нас виникало питання, що буде з цими підземеллями. Тоді депутати говорили, що потрібно розбудовувати Старе місто, але не можна говорити лише про саму забудову. Сьогодні орендар нам знову не дає гарантій щодо пам’ятки. Нас не цікавить лише консервація, забудовник має підтвердити і гарантувати, що він фінансово забезпечить археологію і відновить ці підземелля», - пояснив він.

Також Павло Данильчук нагадав історичну назву будівлі - тоді там знаходився гральний дім «Більярд і кості», який в народі прозвали «Пеклом». Він відзначив, що це може бути туристичною «фішкою» Старого міста.

«Це може бути цікава атракція для Старого Луцька, але, на жаль, нівелюються історичні цінності таких будівель», - додав Данильчук.

Тож депутат переконаний, що варто спілкуватися із забудовником, щоб він забезпечив і оплатив археологічні розкопки. «Якщо він готовий це зробити, зберегти об’єкт, тоді можна рухатися далі», - резюмував він.

Начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури міськради Петро Троневич вважає, що єдиний спосіб зберегти історичні підвали – збудувати над ними новий будинок і варто зробити бетонний пояс, таким чином законсервується об’єкт. «Одночасно забудовник може будувати, а ми можемо досліджувати», - заявив начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури.

Троневич також додав, що знайдені підвали не є офіційною пам’яткою.

Йому заперечив краєзнавець Ігор Левчук:

«Це маніпуляції навколо пам’ятки. Адже згідно Закону України «Про охорону культурної спадщини», коли є нововиявлений об’єкт, який може нести історичне значення, роботи призупиняються і про це повідомляється до відповідного органу. Вони дають кваліфікацію цьому об’єкту і, якщо є його цінність, вносять до переліку пам’яток. По цій пам’ятці було засідання консультативної ради при ОДА, яка визначила, що даний об’єкт має особливу цінність і має бути внесений переліку пам’яток місцевого значення. Паспорт і документація на підвали були розроблені», - розповів він.

«Ця забудова має особливе значення, це підтвердила обласна адміністрація. Тому є потреба у продовженні досліджень, щоб пролити світло на пам’ятку», - вважає Левчук.

Водночас завідувач відділу давньої історії краєзнавчого музею Михайло Вашета, який досліджував підземелля, вважає, що рішення міської ради не продовжувати оренду – логічне. Історик переконаний, що неможливо будувати на об’єкті та одночасно проводити археологічні дослідження.

«Цей об’єкт із незавершеним археологічними дослідженнями. Ймовірно там містяться залишки рову Окольного замку», - повідомив Вашета.

Щодо проекту майбутньої будівлі, представник забудовника, архітектор Віктор Семенюк запевнив, що його можна коригувати, оскільки уже віднайдений конкретний фундамент, що дозволить детальніше відтворити дизайн будівлі. «Хочеться мати остаточне рішення, хто авторитет у затвердженні фасадів», - зауважив архітектор.

Тож учасники круглого столу погодилися, що варто спершу зберегти та відновити підземелля, а наступний крок буде обговорення щодо зовнішнього вигляду запланованої будівлі.

Коментарі
03 Червня 2016, 15:03
проблемка з фото, там не кафедральна 13, а інша ділянка Луцька і ще цінніша ніж Пекло. Диви, А Данильчук розумний. запам"ятовує назви і вміє їх переказати!
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром