Центр: городянам поміряли тиск у ЦУМі

01 Червня 2016, 11:02
1997 Джерело: avtograf22.ru

Волинський обласний центр здоров’я провів медико-соціальну акцію до Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням.

Про це повідомив головний лікар обласного центру здоров’я Сергій Новосад.

Усі охочі у період з 30 по 31 травня 2016 року могли обстежитися на предмет виявлення факторів серцево-судинного ризику в центрах первинної медико-санітарної допомоги, міських та районних лікувальних закладах.

Крім того, були організовані тимчасові пункти вимірювання артеріального тиску в громадських місцях, торговельних центрах за активної участі лікарів первинної ланки, студентів медичних коледжів. Відомо, що кожна випалена цигарка спричиняє звуження судин, що відповідно веде до підвищення артеріального тиску (АТ), а встановлено, що підвищення  систолічного АТ на 20 мм рт.ст.,  діастолічного  - на 10  мм рт. ст. підвищує ризик смерті внаслідок інфаркту та інсульту в два рази.

 

Щодо результатів медико-соціальної акції, зокрема проведеної в ЦУМі, працівниками обласного центру здоров’я та студентами Луцького базового медичного коледжу проведено вимірювання артеріального тиску 91 особі, вперше виявлено підвищений артеріальний тиск у 6 осіб.  

Варто зауважити, що кожного разу при проведенні подібних акцій завжди виявляють до 10% людей з вперше діагностованою артеріальною гіпертензією, які до цього не знали що мають підвищений артеріальний тиск, адже на початкових стадіях захворювання підвищення АТ ніяк себе не проявляє і взнати про те, що у Вас є підвищений АТ можна лише взявши в руки тонометр і вимірявши АТ. Це також підкреслює важливість проведення таких акцій, адже якщо людина прислухається до рекомендацій, вчасно звернеться до сімейного лікаря для до обстеження і при потребі розпочне отримувати відповідне лікування – то це фактично є попереджені ранні інфаркти та інсульти, а отже врятоване і продовжене чиєсь життя.

Серед відвідувачів розповсюджувались інформаційні буклети «Захистіть своє серце», «Контрольований артеріальний тиск – шлях до продовження Вашого життя», листівки проти тютюнопаління «Не вбивай себе», «Інформаційний лист для пацієнта з артеріальною гіпертензією».

Одночасно з процедурою вимірювання артеріального тиску проводилась роз’яснювальна робота щодо факторів серцево-судинного ризику та необхідності регулярного відвідування лікаря.

У лікувальних закладах області оформлені куточки здоров’я, в яких розміщені санітарні бюлетені «Куріння – звичка, яка вбиває».

Інформація про загальну кількість людей, які були обстежені у всій області протягом 30-31 травня 2016 року, та кількість вперше виявлених артеріальних гіпертензій буде відомою пізніше, після отримання і підсумовування усіх даних надісланих від лікувально-профілактичних закладів області.

Довідка

Відзначення Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням започатковане у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я і відзначається 31 травня кожного року. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції).






 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024