Назвали, які 12 громадських ініціатив отримають гроші з бюджету, серед них – скандальний фестиваль

30 Травня 2016, 23:19
4624

Попри скандал, Луцька міська рада назвала остаточних переможців конкурсу громадських ініціатив.

Офіційне оголошення результатів відбулося у понеділок, 30 травня у залі засідань міськради.

Переможцями визнали 12 ініціатив:

  1. Облаштування спортивно-ігрового майданчика в чаші фонтану біля Палацу учнівської молоді (Балабаш О.О.); адреса: вул. Шопена, 18; бюджет: 50 000.
  2. Облаштування спортивного залу для реабілітації людей з особливими потребами та дітей-інвалідів (Рожок О.А.); адреса: вул. Привокзальна, 13а; бюджет: 49 900.
  3. Створення студії друку шрифтом Брайля "BRAILLE STUDIO" (Ткачук В.В.); м. Луцьк; бюджет: 50 000.
  4. Збереження та відновлення історичної та культурної спадщини міста (Назаревич А.А.); адреса: вул. Братковського, 31, бюджет: 49 547.
  5. 60-річчя у новому музичному залі (Дідух І.Є.); адреса (ДНЗ № 8) вул. Корольова,1; бюджет: 49 400.
  6. Дитячий майданчик для дітей на візочках та з особливими потребами (Ольшевський С.В.); адреса: Центральний парк м. Луцька; бюджет: 50 000.
  7. Забезпечення зовнішнього освітлення та відеоспостереження прибудинкової території по вул. В’ячеслава Чорновола, 2а (Стельмащук Я.М.); бюджет: 49 970.
  8. Фестиваль Волинської журналістики – літо 2016 року (Шегда С.П.); адреса: територія Луцького замку; бюджет: 50 000.
  9. Подаруй дитині мрію (Шнит В.І.); адреса: (ДНЗ №32) пр. Перемоги, 13а; бюджет: 49 992.
  10. Здорова дитина – здорова нація (Шнит В.І.); адреса: пр. Перемоги, 13а; бюджет: 18 000.
  11. Реконструкція квітників з влаштуванням рокарію (Береза О.В.); адреса: (ЗОШ № 11) вул. Наливайка, 10б; бюджет: 48 837.
  12. Дитяча радість (Матвіюк Н.Р.); адреса: ДНЗ №19; бюджет: 24 000.

Загалом із міського бюджету, щоб профінансувати громадські ініціативи переможців, витратять 539 646 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХТО СТАВ ПЕРЕМОЖЦЕМ ГРОМАДСЬКИХ ІНІЦІАТИВ У 2015 РОЦІ

Нагадаємо, що цьогорічне змагання супроводжується скандалом щодо фальшування кількості голосів за деякі ініціативи.

Михайло Шелеп пояснює, чому варто зважати на думку людей
Михайло Шелеп пояснює, чому варто зважати на думку людей

Громадський активіст Михайло Шелеп нагадав присутнім, що факти «накрутки» голосів обговорювали під час засідання координаційної ради з реалізації Програми підтримки ініціатив жителів міста Луцька. Проте члени ради все ж вирішили визнати результати голосування.

«Такими діями ви нівелюєте саму ідею конкурсу», – переконаний Михайло Шелеп.

Заступник луцького міського голови Сергій Григоренко в свою чергу попросив назвати конкретні приклади ініціатив, які мали ознаки махінацій й наголосив на тому, що беззаперечних доказів «накрутки» немає.

Сергій Григоренко оголошує імена переможців
Сергій Григоренко оголошує імена переможців

«Якщо ви так вважаєте, то це ваше право. А які можуть бути претензії до влади? Ми ж навпаки за чесне голосування. Це претензії мають бути до тих, хто накручував. Громадськість сьогодні вимагає чесності від влади, а самі результати ініціатив ймовірно накручували», – зазначив Сергій Григоренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НА КОНКУРСІ ГРОМАДСЬКИХ ІНІЦІАТИВ «НАКРУТИЛИ» ГОЛОСИ?

Працівники Район.Луцьк та наші колеги з інших видань Волині долучилися до дискусії та передали звернення луцькому міському голові Миколі Романюку від журналістів, які висловлюють обурення з приводу не зовсім чесної, на їхню думку, перемоги ініціативи «Фестиваль волинської журналістики».

«До 19 травня ця ініціатива отримувала по кілька голосів за день. Люди, які за неї голосували до 19 травня, підтверджують, що робили це. З 19 травня розпочинається систематичне масове голосування. Інтервал між голосами найчастіше – 1, 2, 4 хвилини. Тобто, стоїть delay (затримка) фіксована або з рендомним кроком. Також зафіксовані десятки голосів з хвилинним інтервалом о 2 ночі 21 травня» – зачитала частину тексту звернення керівник мережі гіперлокальних сайтів «Район.in.ua» Ірина Новосад.

Нагадаємо, що входить в програму цього заходу: «Безпосереднє спілкування редакційних колективів із масовим читачем; організаційно-пропагандистська робота з читачем та проведення передплати на друге півріччя (не вказано яких видань); обмін досвідом роботи під час дискусій з колегами; майстер-класи провідних журналістів обласних газет для колег та студентів журналістів СНУ; зустрічі із журналістами-учасниками АТО та бійцями антитерористичної операції; популяризація серед населення етичного кодексу журналіста; ярмарок журналістських та студентських ідей у висвітленні життя міста; дискусійні зустрічі з депутатами усіх рівнів; обмін досвідом роботи з зарубіжним гостями; ярмарок книг волинських журналістів та багато іншого».

Але найцікавіше – наприкінці: крім майстер-класів, зустрічей та виставок, є й інші статті витрат: нагороди переможцям обласного конкурсу НСЖУ, нагороди журналістів від міської ради, бланки дипломів, рамки, квіти для переможців, оплата виступу митців, оформлення сцени, оплата звукового супроводу, оплата вхідних квитків у Замок, оплата куліша польової кухні, оплата освітлення Замку, дитячий духовий оркестр, військовий духовий оркестр, гостьовий гонорар за виступи, презентаційний вечір, фуршет, кава-брейк, солодощі, прохолодні напої, екскурсія по Луцькому замку.

Ірина Новосад знайшла своє прізвище серед підписантів ініціативи, хоча за неї свого голосу не віддавала
Ірина Новосад знайшла своє прізвище серед підписантів ініціативи, хоча за неї свого голосу не віддавала

За словами журналістки, найбільше вражає той факт, що використали прізвища реальних працівників ЗМІ, які не знали про ініціативу чи не побажали її підтримати.

«Чому мені не байдуже і чому я сюди прийшла? Бо моє прізвище та ім’я також використали. Крім того, вважаю, що ці 50 тисяч можна витратити на щось корисніше, ніж на тусовку з кулішем та оркестром.

Ми закликаємо міського голову скасувати розпорядження, а також або взагалі відмовитися від того, щоб цей конкурс проводився саме у такому форматі, або організувати повторне голосування, але забезпечити чесне та прозоре голосування за громадські ініціативи», – озвучила вимоги журналістів Ірина Новосад.

Проте Сергій Григоренко наполягав на тому, що варто апелювати до громадськості, яка так себе поводить та вкотре пообіцяв, що систему голосування на наступний рік вдосконалять й більше захистять.

Степан Шегда та Михайло Савчак беземоційно слухають про те що голоси за їхню ініціативу «накрутили»
Степан Шегда та Михайло Савчак беземоційно слухають про те що голоси за їхню ініціативу «накрутили»

Коли ж присутні журналісти попросили представників обласної організації Національної спілки журналістів України (ред. – саме вони ініціатори фестивалю) прокоментувати свою перемогу, голова організації Михайло Савчак відмовився це робити. Лише загальне обурення у залі змусило його висловитися.

«Ми об’їжджали і просили всі редакції. Це все провокації. А ось ця пані молода, ви досліджували інші ініціативи? Там також подібні речі відбувалися. Це моя відповідь», – коротко відповів Михайло Савчак.

Перший заступник луцького міського голови Тарас Яковлев не залишився осторонь обговорення. Він зізнався, що глибо розчарований ситуацією, що склалася навколо громадських ініціатив.  

«Я для себе зрозумів одну річ: які умови нам не створи, завжди знайдуть як маніпулювати, фальсифікувати. Які висновки із ситуації я зробив для себе? Перше, всі ініціативи, які потрапили на конкурс відповідають всім вимогам. Але я щиро вважав, що люди будуть голосувати за потрібні і класні проекти, в яких не буде статті витрат «заробітна плата, відрядження чи організація фуршетів», – зазначив Тарас Яковлев.

«Я або буду пропонувати депутатам луцької міської ради скасувати цей конкурс, бо, схоже, він себе не виправдав. Але це має бути для нас уроком. Або удосконалити систему голосування, наприклад, зробити її за IDBank», – запропонував перший заступник мера.

Відповідальний секретар обласної організації Національної спілки журналістів Степан Шегда після завершення заходу пояснив, на що вони планують витратити 50 тисяч гривень.

«Там закладено преміювання журналістів на творчих конкурсах, розраховано, що можна сім’ями прийти і дітки могли б, до прикладу, отримати безплатно морозиво. Це була ініціатива, щоб консолідувати журналістів міста. Ми не мали часу, щоб закликати журналістів та порадитися, як це зробити», – розповів Степан Шегда.

До слова, наразі в організації немає детальної програми для їхнього професійного фестивалю.

Палка дискусія у залі засідань жодним чином не вплинула на офіційні результати конкурсу. Очевидно, що всі учасники, незалежно від того, чи були вони чесними перед своєю совістю та громадою, отримають омріяні 50 тисяч гривень.

І насамкінець: редакція Район.Луцьк з нетерпінням чекає реакції луцького міського голови Миколи Романюка на колективне звернення журналістів.  

За цим посиланням можна прочитати про вже реалізовані громадські ініціативи.

Журналісти підписали звернення до міського голови, щоб розібралися із ймовірними фактами «накруток» голосів
Журналісти підписали звернення до міського голови, щоб розібралися із ймовірними фактами «накруток» голосів


ачальник відділу охорони культурної спадщини Петро Троневич також прийшов на оголошення результатів
ачальник відділу охорони культурної спадщини Петро Троневич також прийшов на оголошення результатів


Сергій Ткачук один із перших, хто зауважив, що відбуваються махінації із голосуванням
Сергій Ткачук один із перших, хто зауважив, що відбуваються махінації із голосуванням

 

Коментарі
31 Травня 2016, 20:09
Бюджет якої нормальної ініціативи може становити 2К дол. США ? Розпиляли півляма і задоволені. І з якого переляку журналістам кошти виділяти з бюджету, ще й на п'янку ? Є інші верстви населення, які дійсно потребують допомоги. А якщо журналісти хочуть, будь ласка скинулись по пару грн. і вперед, влаштовуйте заходи, які лише ваша душа забажає.
01 Червня 2016, 04:22
Тут і так все ясно.Хто мав перемогти,той і переміг.(у нас корупції немає???).
01 Червня 2016, 11:11
Шелеп-це брехливий балабол.
01 Червня 2016, 12:01
А хто живе на Чорновола 2а? Чому саме там освітлення та відеоспостереження ? А не, на Конякіна чи Молоді, наприклад?
01 Червня 2016, 12:04
А хто живе на Чорновола 2а? Чому саме там освітлення та відеоспостереження? Чому не Молоді, або Кічкарівська? Я теж так хочу.
01 Червня 2016, 18:56
Ну так і подавали б громадську іціативу - а то тільки коменти писати "а чому", "а за які заслуги" - а тому , що треба бути хазяїном не лише свого дивану, а й дому, навіть баготоквартирного і двору, навіть загального.
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром