Назвали чинники, які призвели до підвищення тарифу на воду

17 Серпня 2018, 12:20
Віктор Гуменюк 3417
Віктор Гуменюк

У «Луцькводоканалі» обговорили коригування тарифу на централізоване водопостачання та водовідведення на 2018 рік.

Відкрите обговорення відбулося у п’ятницю, 17 серпня.

Заступник директора КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк зауважив, що сьогодні обговорили проекти постанов Національної комісії регулювання енергетики.

«Тобто ми не обговорюємо наші рішення. Це є постанови, які повинні нам визначити величину тарифу. Розпочали цей процес у березні 2018 року. Переходимо до останньої стадії. Ми не переглядаємо тариф, а коригуємо його з об’єктивних чинників. Оскільки наша структура тарифу – є досить проста – це заробітна плата, податки, сіль і фактично паливно-мастильні матеріали», – зазначив Гуменюк.

За словами Гуменюка, то, якщо на ці чинники впливає певний фінансовий і ціновий фактор, то відповідно і збільшиться собівартість робіт підприємства. КП не може працювати собі в збиток, тому що майже на 98% вони залежні від того тарифу, який оплачують люди. Вони повинні заплатити всі податки, виплатити зарплати людям, щоб місто мало воду.

Всі, хто прийшов послухати про новий тариф на воду
Всі, хто прийшов послухати про новий тариф на воду

Отож, основними чинниками, які призвели до коригування тарифу є:

1. Збільшення мінімальної заробітної плати – це була прогнозована річ, мінімальна зарплатня збільшена, тому підприємство повинне виконати ці зобов’язання. Цей фактор збільшує фонд оплати праці і це тягне навантаження на тариф.

2. Збільшення бази оподаткування по розміру ставок збору за спеціальне користування водними ресурсами. Оскільки підприємство використовує воду, добуває її, очищає і подає. І відповідно держава встановлює певний податок. В цьому році вони його переглянули – збільшили, і КП отримало навантаження на тариф. Це збільшення майже на 16,8%. Тому податки повинні платити, адже від цього підприємство нікуди не дінеться.

3. Підприємство використовує сіль, на яку ціни теж зросли.

У «Луцькводоканалі» обговорили підвищення тарифу на воду
У «Луцькводоканалі» обговорили підвищення тарифу на воду

4. Дуже суттєва позиція – це електроенергія. Вона в структурі тарифу майже 40%, це більше навіть, ніж фонд оплати праці.

«І тут ми на цілий рейс відстаємо. Тому що ціна на електроенергію піднялася на 12,3%. Порівняно з тією, що в нас була закладена в тарифі, яким ми зараз розраховуємося. Це вже відбулося з початку року, і від того часу ми вже маємо майже 3 мільйона гривень, які тарифом не покриті, і нам треба ці кошти віддавати, тому що рахунки виставлені, вони обліковані, і енергетики працюють з цими питаннями дуже жорстко», – пояснив Віктор Гуменюк.

Всі, хто прийшов послухати про новий тариф на воду
Всі, хто прийшов послухати про новий тариф на воду

Підприємство в будь-який спосіб повинне вийти на рівень нульової рентабельності по електроенергії. Все, що закладено в тариф, вони повинні заплатити.

«За цією інформацією, що вже є, на превеликий жаль, знову очікуємо з жовтня підвищення тарифу на електроенергію. І ми знову матимемо певні нюанси», – додав Гуменюк.

5. Збільшився й екологічний податок і податок за землю. Пов’язано це з грошовою оцінкою земель, тому це теж податкове навантаження. І воно теж призвело до підвищення тарифу.

Читайте також: Розповіли, якими будуть ціни на воду

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у Twitter, Google+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром