Розповіли деталі, як атовець намагався вночі себе підпалити біля міськради

16 Серпня 2018, 17:15
Прес-конференція 3866
Прес-конференція

Атовця з позивним «Ганс» (який хотів себе підпалити, – авт.) все дістало, тому він хотів зробити самопідпал пізно ввечері, 15 серпня, під стінами Луцької міської ради.

Про це розповіли у четвер, 16 серпня, під час прес-конференції.

За словами депутата міськради Миколи Собуцького, те, що сталося вночі, ніхто не передбачав та не очікував такого розвитку подій. Як повідомив депутат, його хлопці добавили в чат, де спілкуються між собою. Близько 22:00 прийшло повідомлення в групу від атовця «Ганса», депутат подумав, що це якийсь жарт. Тому переслухав повідомлення знову, і атовець дійсно говорив про самопідпал.

Депутат міськради Микола Собуцький
Депутат міськради Микола Собуцький

«Чую, хлопець каже, що його все дістало, і він хоче зробити самопідпал. Я швидко сів в автомобіль і дуже швидко домчав до міськради просто в домашніх тапочках, в шортах і футболці. По дорозі подзвонив до психологині Олени Звєрєвої, розповів їй про це повідомлення», – зазначив Микола Собуцький.

Психологиня Олена Звєрєва
Психологиня Олена Звєрєва

Олена Звєрєва зауважила, що добре, що подзвонив, бо вже з телефону Собуцького вона безпосередньо спілкувалася з «Гансом».

«Він пригадав, що коли вийшли з сесійної зали, після останнього засідання, і журналісти питали, що з цього приводу думаєте, то я сказала: «без коментарів, центр буде, і це не обговорюється, і ми цього досягнемо». А в цей час «Ганс» сказав, що, на жаль, не всі доживуть до його відкриття. Я тоді це почула, глянула на нього. Погляд у нього був спокійний. І я була впевнена, що це він сказав на загал про всіх, маючи на увазі велику кількість поранених. Але вчора він мені пояснив», – поділилася Звєрєва.

Психологиня не була на цей момент у Луцьку, а 35 кілометрів від нього. І коли їй передзвонив Микола і сказав, що «Ганс» себе облив бензином, то спочатку вона порадила, щоб поїхали повиховували його там і забрали. Як виявилося, все було дуже серйозно. Він прийняв таке рішення, бо його все задовбало, що вони нікому не потрібні.

Микола Собуцький та Сергій Ліманов
Микола Собуцький та Сергій Ліманов

Андрій Фафлей та Олена Звєрєва
Андрій Фафлей та Олена Звєрєва

«Все було на волосині. Ми летіли на швидкості 200 кілометрів за годину, у нас задиміли колеса. 35 кілометрів пролетіти за 10 хвилин – це було непросто. Ми могли б розбитися. Далі була б картинка в ЗМІ, що бідна Звєрєва летіла на допомогу, і тепер її немає. По дорозі, у селі Копачівка пропав зв’язок,  і я розумію, що ці 20 секунд могли б бути ключовими, він міг би вже горіти. І добре, що він знову сказав: «Алло». Все це ненормально, вся ця ситуація ненормальна. І це ще раз доводить, що з цими хлопцями не можна бавитися», – пояснила Олена Звєрєва.

Психологиня сказала, що влада брала де хоч гроші, в неї забрали зарплату, в себе премії, але треба зробити все, щоби тільки не чіпати цих хлопців, тому що їх сприйняття реальності далеке від інших. Мовляв, інтриги та політичні розбори вони сприймають  як особисту образу, типу в них у кожного з кишені забрали 5 мільйонів гривень.

«Я просила перед сесією хлопців, щоб вони нікого не вдарили. Вони мене послухали, але викид агресії відбувся. Ця ситуація – це ціна непобитих мордочок наших депутатів. Бо я думаю, якби вони там вклеїли б комусь, розрядили б цю напругу, то не було б цієї аутоагресії. Добре, що все зрослося так, що я почула там дзвінок, взяла трубку і встигла», – розповіла Звєрєва.

Атовець з позивним Синсей демонструє чат, в якому повідомив про самопідпал Ганс
Атовець з позивним Синсей демонструє чат, в якому повідомив про самопідпал Ганс

Відео з репом Ганса в чаті
Відео з репом Ганса в чаті

Коли психологиня його обняла, то зрозуміла, наскільки велика напруга була, адже він не міг розтиснути кулак, аби віддати їй запальничку.

«Останнє, що я його просила по телефону: «Ганс, будь ласка, я приїду і маю тобі щось сказати, а тоді горітимемо разом». І я не знала, чи в нього немає гранати, я не знала, чи він зараз не чіркне, і чи ми не почнемо горіти разом. Ми були двоє вже у бензині. Це не був з його сторони шантаж, це все було серйозно. Рішення його було свідомим. Хотів звернути увагу на те, що ми нікому не потрібні, він вирішив, що це його місія», – додала Олена Звєрєва.

На прес-конференції щодо атовця
На прес-конференції щодо атовця

Атовець Андрій Фафлей (позивний «Синсей») ствердив, що це не була спланована акція. Він показав чат на телефоні, в якому вони з хлопцями спілкуються. За словами Фафлея, Ганс спочатку записав і скинув реп у чат. Це було о 21:27. І в 22:37 прийшло повідомлення, що його все дістало. Чоловік зазначив, що знаходиться під стінами Луцькради. Мовляв, не бачить іншого варіанта, як зробити те, що на той час спланував: зробити акт самопідпалу.

«Він боєць батальйону «Азов», який проходив бойові дії і своєю кров’ю заслужив собі УБД. Це я повторив для того, аби ті журналісти, які відпрацьовують гроші наших так званих опонентів, не сказали, що це була спецоперація. «Ганс» у той момент не хотів говорити ні з ким, окрім Звєрєвої. То ми не підпускали силовиків, щоб не спровокувати його до якоїсь дії. Коли приїхала Олена, то вона вже забрала запальничку, обняла його. І повезли до лікарні», – ствердив Фафлей.

Зараз чоловік знаходиться у психлікарні.

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у Twitter, Google+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром