Лучанам презентували програму підтримки воїнів АТО

26 Травня 2016, 13:38
1602

У конференц-залі готелю «Україна» відбулася прес-конференція, присвячена труднощам в адаптації учасників АТО із посттравматичним стресовим розладом.

У події, яка відбулася в  четвер, 26 травня, взяли участь проректор з наукової роботи та інновацій СНУ ім. Лесі Українки Андрій Бояр, асоційований професор університету штату Коннектикут Катарина Кольцьо (США), голова правління ГО «Development Foundation» Марта Пивоваренко (м. Львів), пише «Конкурент».

Проект передбачає проведення фахівцями (Катериною Кольцьо та Мартою Пивоваренко) роботи із військовими впродовж трьох місяців. Зокрема, дводенний тренінг (26-27 травня) «Соматично-когнітивний підхід в опрацюванні травматичного досвіду у солдатів». У ньому візьмуть участь психологи, психотерапевти та психіатри, які матимуть змогу освоїти соматичні техніки роботи з військовими та цивільними.

Захід відбувається у рамках реалізації науково-дослідницького проекту «Дослідження роботи психологічних і соматичних технік із травмою в Західній та Східній Україні».

Андрій Бояр зазначив, що СНУ імені Лесі Українки активно долучається до проекту, розробляє різні можливості для співпраці, наприклад, створює програми для перекваліфікації воїнів АТО, забезпечує юридичний супровід, фізичну реабілітацію на базі університету.

«Такі заходи, безперечно, потрібні та актуальні. Психологічні тренінги та дослідження – це авктивний внесок у протидію східному агресору. Це також підтримка обороноздатності країни, до якої може долучатися вища школа», – зауважив проректор.

Марта Пивоваренко розповіла, що Національна Гвардія України зацікавлена у таких заходах, адже психологічні дослідження є інструментами в роботі з психологічними травмами і вони найбільш ефективні.

«Ми працюємо над тим, щоб людина змогла позбутися психологічних проблем через застосування розуму. Немає інформації, в яких регіонах України така методика буде працювати краще, тому ми будемо проводити тренінги у різних областях і досліджувати реакції на соматичні практики», – повідомила психолог.

Гостя з США Катерина Кольцьо, своєю чергою, подякувала за запрошення та наголосила, що Сполучені Штати Америки підтримують Україну та намагаються долучатися до волонтерських програм, які стосуються підтримки та реабілітації воїнів АТО.

«Соматичні практики здійснюють позитивний вплив на розвиток здоров'я, дозволяють розширити усвідомлення себе і світу. Ми фокусуємося на учасниках АТО, адже сьогодні ситуація в Україні склалася так, що існує багато причин для отримання психологічних травм», – зазначила Катерина.

Голова осередку «Development Foundation» у Волинській області Оксана Соловей розповіла, що проект є волонтерським та передбачає надання комплексної допомоги воїнам АТО.

«Ми співпрацюємо з СНУ імені Лесі Українки, військовим госпіталем, психіатричною лікарнею, проектом «Меценати для солдата», – розповіла волонтер.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром