Готівкову допомогу у місті не заборонили

25 Травня 2016, 11:35
1698 Джерело: zmi.ck.ua

Депутати не підтримали пропозицію про заборону збору грошей комунальними закладами міста.

Проект рішення про порядок та повноту оприбуткування комунальними закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання, матеріальних цінностей, робіт та послуг, отриманих від благодійників, розглядали у середу, 25 травня на пленарному засіданні сесії міської ради.

Депутат Борис Смаль розповів, що наразі благодійна допомога надається як у вигляді готівки, так і товарами та послугами. Дуже часто, за словами депутата, визначити, чи була ця допомога благодійною, неможливо. Надані товари та послуги не обліковуються, а записи, які роблять у журналах та зошитах підприємств, не відповідають законодавству.

Тому у проекті рішення пропонується заборонити готівкову допомогу. Гроші, які благодійники хочуть надати школі чи лікарні, пропонують переводити на рахунок, а не надавати у руки керівникам. Окрім того, проект передбачає облік наданих товарів та послуг.

«Будь-які товари будуть облікуватися, і якщо вони принесуть шкоду, то за це відповідатиме той, хто їх дав, або той хто їх прийняв», – зазначив Борис Смаль.

Коли благодійник переводить кошти, то має вказати їх конкретне призначення. Якщо ж призначення не вказали, то гроші повинні витрачати на першочергові потреби закладу, відповідно до його спеціалізації: школи – на книжки, лікарні – на ліки.

Депутат підтверджує, що у школах не всі батьки згодні вносити допомогу на банківські рахунки, мотивуючи це тим, що так буде незручно. Але є й ті, хто хоче, аби облік наданої допомоги був чітким та зрозумілим.

Проте не всі депутати погодилися з пропозицією колеги. Тарас Шляхтич розповідає, що більшість батьків були б проти проекту. Він вважає, що проект містить слушні думки, але його потрібно доопрацювати.

Депутат Євген Ткачук впевнений, що у школах ведеться і так достатній облік, а директори шкіл звітують про кожну отриману гривню перед батьками.

Дещо радикальніші думки висловив Микола Федік. Він вважає, що проект легалізує побори з батьків і пропонує взагалі заборонити збір грошей. А всі необхідні витрати закласти у бюджеті.

«У Європі немає збору ні по перерахунку, ні по списку. Є чітка позиція – заборонити збирати гроші і внести їх у бюджет», – зазначив депутат.

Проте Ігор Поліщук наголосив, що мова йде не тільки про навчальні заклади, а про всі комунальні установи, які отримують допомогу і не обліковують її. На його думку, чіткий облік руху коштів не зашкодить батькам допомагати, якщо вони цього захочуть.

«Ми звузили питання до шкіл і садочків. Батьки зможуть надавати допомогу, якщо вони захочуть. Але йде питання фінансової дисципліни. Благодійний внесок є добровільним, але є випадки, коли він стає примусовим», – зауважив депутат.

Після тривалого обговорення більшість депутатів все ж таки не підтримали проект рішення.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39