Містянам розповіли про переваги та загрози децентралізації

22 Травня 2016, 17:16
4999 Джерело: lubotin.kharkov.ua

Громадські активісти презентували лучанам Всеукраїнську кампанії «Успішна громада» та обговорили децентралізацію в області.

Обговорення досягнень та загроз децентралізації відбулося під час громадського форуму «Децентралізація: стан та перспективи реформи» у п’ятницю, 20 травня, повідомляє Громадське.Волинь.

Національний координатор мережевих проектів Інституту «Республіка» Віталій Гліжинський розповів про стан впровадження децентралізації в Україні. А з місцевою специфікою теми присутніх познайомив керівник офісу реформ у Волинській області Анатолій Пархом’юк.

Він зазначив, що на Волині сьогодні функціонує 6 об’єднаних територіальних громад, в яких відбулися вибори: Устилузька міська громада, Зимнівська сільська громада, Голобська селищна громада, Велицька сільська громада, Смолигівська сільська громада, Шацька тергромада.

Перших п’ять об’єднаних територіальних громад працюють вже з новими повноваженнями, які передбачені бюджетним та податковим кодексами, тощо. У Шацькій об’єднаній громаді вибори відбулися тільки у березні 2016, тому тут ще відбувається процес набуття усіх повноважень.

«Працюючи у темі децентралізації, ми стикнулися з такою проблемою, що багато людей ще непоінформовані про процеси, які відбуваються. Є й проблема активності самих мешканців, бо не завжди всі й хочуть зрозуміти, що відбувається.

Вони обмежуються своїми певними планками, за які далі не хочуть переступати. Тому із зміною системи управління, зміною територіальною, потрібна і ментальна зміна», – зазначив Анатолій Пархом’юк.

Доктор політичних наук, професор кафедри політології Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Валентин Малиновський виступив із критикою принципу добровільності об’єднання громад.

«Ті країни, які добровільно проводили реформи, всі реформи завалили. Перший приклад – це Франція, де реформа 1972 року Жоржа Помпіду так і залишилась невдалою. Ще можна для прикладу згадати Латвію, Нідерланди та інші країни».

Також багато учасників форуму наголошували на тому, що важливою проблемою децентралізації в Україні є те, що процес належних змін до Конституції надто заполітизований.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром