Луцький двір: саморобна гойдалка, розмальовані двері та VIP-пісочниця на Волі

07 Серпня 2018, 09:54
Двері у луцькому дворі 9066
Двері у луцькому дворі

Луцький двір на розі вулиці Шопена і проспекту Волі нічим не відрізняється від інших. Тут такі ж проблеми з дорогами, дитячим майданчиком та шумом. Однак, у ньому є один великий плюс – це люди, які щодня намагаються зробити своє спільне обійстя кращим. 

Тротуари, дах та «Кораблик»: про наболіле 

Будинкам у цьому дворику вже близько шістдесяти років. Але багато що не змінилося з початку його зведення. Дах, наприклад, востаннє ремонтували ще у дев’яностих, розповідають жительки двору. На ньому – димарі – зовсім зруйновані. Їх, за словами місцевих, теж не завадило б полагодити. 

1
Місцеві жительки
Місцеві жительки

Однак найбільшою проблемою залишаються дороги. Тротуар, відразу помітно, давно не бачив ремонту. Після дощу з двору навіть вийти важко, бідкаються жінки. Що стосується заїзду, то з ним і взагалі проблема. Заїхати сюди автомобілям практично неможливо, бо відразу на в’їзді на перепоні у водіїв стають величезні вибоїни.

«В нас дуже хороша локація. Тут недалеко замок Любарта, парк, все в нас тут поруч. Але нам не подобається наш двір. Найперша проблема – це, звичайно, дороги», – розповіла місцева жителька. 

Калюжі на подвір'ї
Калюжі на подвір'ї

На в'їзді до двору...
На в'їзді до двору...

... глибокі ями
... глибокі ями

Бентежить око купа гілля посеред двору. Звідки воно, запитуємо. Виявляється, його історія досить довга. За словами мешканців, ще весною жителі будинку, що не об’єднані в ОСББ, зрізали сухі віти та досі їх не прибрали. Будемо дзвонити муніципалам, кажуть. Напротивагу цьому, на решті двору – чистота. Важко знайти навіть випадково викинутий папірець чи цигарку. Та й відходи зі смітників забирають регулярно, розповідають жителі. 

Гору гілок не прибирають...
Гору гілок не прибирають...

...уже півроку
...уже півроку

Проблемою для місцевих лучан давно став бар «Оболонь», що знаходиться майже під вікнами будинків. Заклад закриваєть пізно, тому жителі змушені «веселитися разом з молоддю», сміються місцеві. 

Бар «Оболонь»
Бар «Оболонь»

 

Гойдалка, клумби та птахи на дверях: чим варто хизуватися 

Люди в прилеглих будинках живуть неліниві. Чого варта одна лише дерев’яна гойдалка: її зробили не на замовлення, а побудували власноруч.  

1
Саморобна дерев'яна гойдалка
Саморобна дерев'яна гойдалка

Саморобна дерев'яна гойдалка
Саморобна дерев'яна гойдалка

Цей дворик відрізняється від інших цікавими малюнками на дверях. Зробили такі картинки самі жителі під’їздів. Це, на думку місцевих – невелика хитрість, такий собі захист від підлітків, що полюбляють розмальовувати стіни будинків.  

«В нас тут школа поруч. Діти приходять з тими «пшикалками». А ми взяли і розмалювали двері, щоб їм не було місця», – сміються жіночки. 

Картини на дверях луцького двору
Картини на дверях луцького двору

Картини на дверях луцького двору
Картини на дверях луцького двору

Картини на дверях луцького двору
Картини на дверях луцького двору

На території двору багато клумб. Квіти тут висаджує чи не кожна господиня, розповідають місцеві. І все для того, аби зробити свій двір кращим. 

Клумби у луцькому дворі
Клумби у луцькому дворі

Клумби у луцькому дворі
Клумби у луцькому дворі

Клумби у луцькому дворі
Клумби у луцькому дворі

 

Інвестори, п’ятий поверх і тенісний стіл: плани на майбутнє 

На порожньому місці двору жителі мають ідею поставити тенісний столик. З таким проханням вони навіть зверталися в міську раду, однак відповіді поки не дочекалися.  

«Тут дуже чудове місце, щоб поставити тенісний стіл. Нам мали реконструювати дворик. До толку довести. Поки чекаємо», – каже жителька одного з будинків. 

Місце для майбутнього тенісного стола
Місце для майбутнього тенісного стола

Не вистачає у дворі й дитячого майданчика. Мешканці будинків бідкаються, адже вивести діток на прогулянку просто немає куди. У кутку двору натикаємося на одну лише пісочницю – і це на кілька житлових будинків! Причому вона – тільки для «своїх»: зверху вона закрита на замок.

Тож в майбутньому люди планують зайнятися і цим питанням, та звести для дітвори хоч якийсь майданчик.  

«Було б добре, якби якусь спортивну площадку поставили. Бо діти є в кожному будинку. А погуляти вийти нема куди», – розповідають місцеві. 

VIP-пісочниця
VIP-пісочниця

А ще мріють: було б добре, якби знайшовся якийсь інвестор, звів на будинку п’ятий поверх та вклав гроші у розбудову решти будинків, так як це зробили у сусідньому приміщенні. Однак, це лише плани, втілити які, не так просто, говорять жителі. 





Читайте також: Луцький двір: «волинська Венеція» та смертоносні гойдалки на Теремнівській


Ольга КИРІЧОК

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 096 165 53 25 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментарі
07 Серпня 2018, 16:17
В тому ж дворі - приймальня депутата Луцькради Павла Данильчука і Наркодного контролю. Він і його команда щодня ходять тими ямами на роботу. Щодня спотикаються в те гілля. Але ж на допомозі мешканцям двору не попіаришся, на покричиш, тож Данильчук плював на те все. Шукає корупцію, поки під носом - чорт-і-що
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром