Луцький замок: містяни фестивалили у колисці Європи

22 Травня 2016, 11:24
2317

У рамках святкування Днів Європи в Україні жителі міста відвідали культурно-мистецький  фестиваль «Луцький замок – колиска об’єднаної Європи».

Дійство відбулося у суботу, 21 травня.

Організатори запевняють, що місце проведення та суть заходу не випадкові, адже у стінах Луцького замку взимку 1429 року проходив з’їзд європейських монархів. Начальник управління культури Волинської облдержадміністрації Валерій Дмитрук радіє, що культурно-мистецькі події стали доброю традицією для Луцького замку.

«Дуже приємно, що не тільки Волинський обласний драматичний театр, його сцена,Театральна площа, де теж відбуваються фестивалі, а саме Луцький замок стає тим місцем, яке приваблює не тільки туристів, а й мистецькі колективи. Щороку тут все більше й більше відбувається фестивалів», – розповів чиновник.

Варто зауважити, що фестиваль розпочався із служби у храмі святого Івана Богослова, пам'ять про якого християни вшановують саме 21 травня. Літургія завершилась урочистим передзвоном. Також гостям Луцького замку представили експозицію козацької  та сучасної зброї. Місцеві нащадки козаків взялися й навчати охочих  стріляти із справжнього лука. Найбільше виставка привабила наймолодших відвідувачів заходу. Маленькій школярці  Діані дуже сподобалася давня зброя.

«Вона прикольна, і з неї можна стріляти. Ще хотіла б побачити на фестивалі лицарів, думаю вони скоро будуть», – каже дівчинка.

Окрім того, козаки почастували гостей дійства й смачним козацьким кулішем.

«Для куліша ми беремо фарш, для справжнього ж потрібне сало,  сіль перець, пшоно. Наш куліш варитиметься 3 або 4 години, тут 100-літровий казан», – поділився рецептом козак Василь.

Відвідали фестивль і гості із Вінниччини. Зізнаються, що спеціально на фестиваль не їхали, лише просто хотіли побачити Луцький замок.

«Замок вражає, дуже гарний. Дуже компактний, але гарний. Для тих, хто любить  історію та старовинну архітектуру – це круто», – переконана вінничанка Анастасія.

На відвідувачів фестивалю також  чекали майстер-класи, виставка-продаж видань історичної тематики, виступи фольклорних колективів. 

Служба у храмі святого Івана Богослова
Служба у храмі святого Івана Богослова

Літургія завершилась урочистим передзвоном
Літургія завершилась урочистим передзвоном

Найбільше виставка зброї привабила наймолодших відвідувачів заходу
Найбільше виставка зброї привабила наймолодших відвідувачів заходу










Екскурсовод розповідає історію Луцького замку
Екскурсовод розповідає історію Луцького замку





Козаки почастували гостей дійства й смачним козацьким кулішем
Козаки почастували гостей дійства й смачним козацьким кулішем

Луцький кликун спостерігав за гостями замку
Луцький кликун спостерігав за гостями замку

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​


 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром