Як прибирають Луцьк

03 Серпня 2015, 08:41
5496

Індивідуальні контейнери, механізована техніка та розширений полігон, - завдяки цьому Луцьк щодня стає чистішим.

Про те, як прибирають місто, створили мініфільм «Луцьк: крок до Європи», що розміщений на сайті міської ради.

Контейнер – і ніяких проблем

У фільмі йдеться, що невдовзі у школах та садочках встановлять контейнери для роздільного збору сміття, адже вже оголошено відповідний тендер. Такі ж контейнери планують встановити і біля багатоповерхівок.

Що ж стосується приватного сектору, то тут людям пропонують придбати індивідуальні контейнери та встановити їх біля своїх дворів. Система більш, ніж вигідна: контейнер можна взяти в кредит на 36 місяців, сплачуючи щомісяця лише 10 гривень, або ж заплатити відразу 360 гривень.

Перевага – техніці, а не двірникам

Більша частина території міста прибираєтьсяьмеханічною технікою: спеціальні машини і підмітають, і поливають, тому двірників на вулицях можна зустріти все рідше.

«Щодня на прибирання з самого ранку виїжджають не менше 30 таких машин, в яких є водій і два вантажники, за день прибирають близько 20 кілометрів доріг», - розповідає директор «Луцькспецкомунтрансу» Валерій Кузьмич.

Загалом, на цьому підприємстві працює близько 200 осіб, які виходять на роботу навіть о 5 ранку або ж трудяться вночі.

Куди дівається сміття

Прибирання міста стало кращим і тому, що у селі Брище віднедавна запустили нову сміттєсортувальну лінію, на будівництво якої витратили близько 15 мільйонів гривень з міського бюджету.

«Під час будівництва тут викопали 130 метрів кубічних землі, і зараз цей полігон один з найкращих в Україні», - вважає начальник управління капітального будівництва міськради Леонід Карабан.

Наразі тут створено спільне підприємство з інвестором. Відбирають на полігоні поки що лише деревину, якою опалюють всі адмінприміщення «Луцькспецкомунтрансу». Загалом же у Брищі щороку захоронюють 100 тисяч тонн сміття.

Однак у планах – збудувати ще одну сміттєсортувальну лінію, адже термін експлуатації цієї рано чи пізно завершиться, орієнтовно, по проекту, вона працюватиме 15 років.

Коментарі
04 Серпня 2015, 04:12
а хто має прибирати бiля контейнерiв?
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром