Соліст «O.Torvald» на «Бандерштаті» - про українську мову та музику

03 Серпня 2018, 17:28
Євген Галич 4697
Євген Галич

На перший день «Бандерштату-2018» під час гутірок лекцію про українську мову та музику читав соліст гурту «O.Torvald» Євген Галич.

Аби послухати Галича, прийшло чимало охочих. На початку гутірки вокаліст привітав присутніх із початком «Бандерштату». Мовляв, для нього це один із найулюбленіших фестивалів, які відбуваються в Україні, тому, зауважив Гилич, він особливий.

«В нього є ідеологія, і вона кльова. І ми її розділяємо, і взагалі все, що відбувається в українській музиці та мистецтві – це дуже важливо», – зазначив Євген Галич.

Район.Луцьк підготував із його виступу розмовний цитатник. Отож, пропонуємо вам прочитати найцікавіше з того, що говорив соліст гурту «O.Torvald».

«Я з російськомовної родини, мама народилася в Краснодарі, а тато – під Черніговом. Але більшість свого життя я прожив у Казахстані. У 1993 році ми переїхали до Полтави, і там я навчався в російській школі, і в мене в родині всі спілкуються російською мовою. Для моєї родини російська – мова номер один. Тепер зі своїми дітьми, а в мене їх двоє, ну про тих, яких я точно знаю (пожартував Галич – авт.), намагаюся розмовляти і українською, і російською. Тобто ми зі своєю дружиною говоримо обома мовами довільно. Мені приємно вчити своїх діток говорити українською на тому рівні, на якому можу».

«Мені здається, що писати пісні українською мовою набагато простіше, адже вона набагато мелодійніша та комфортніша для написання віршів».

Євген Галич
Євген Галич

Слухачі гуртіки з Євгеном Галичем
Слухачі гуртіки з Євгеном Галичем

«Якщо говорити про музичну складову української мови, то мені дуже подобається як пише Ната з гурту «ONUKA» україномовні пісні. Була група «Димна суміш», і безпосередньо Чемеров і його компанія писали також дуже кльово українською мовою, Колос з «Фіолету» – мені здається, що це якийсь син Хливнюка, про якого він не знає, адже він також дуже круто пише, як і сам Хливнюк».

Слухачі гуртіки з Євгеном Галичем
Слухачі гуртіки з Євгеном Галичем

Слухачі гуртіки з Євгеном Галичем
Слухачі гуртіки з Євгеном Галичем

«Вчора з гуртом «Бумбокс» у нас вийшла спільно пісня «Вечер в Ріо», яка вже давно написана російською. І дуже багато людей, яким не важко написати щось погане про тих людей, які співають українською завжди, але мають пісню на російській, вони починають ображати автора такої пісні. Мені це не подобається. Адже таким чином ми не даємо людям зробити вибір – спілкуватися мовою, якою вони вміють.

Своїм нав’язуванням вони відбирають бажання писати українською. В мене є друг, який не вміє спілкуватися українською, але робить дуже багато для української армії, та й загалом робить багато різних добрих справ. І якось йому на автомобілі цвяхом надряпали «зрада». І просто через те, що він спілкується російською. І це не правильно. Адже має бути якесь розуміння один одного».

Слухачі гуртіки з Євгеном Галичем
Слухачі гуртіки з Євгеном Галичем

Слухачі гуртіки з Євгеном Галичем
Слухачі гуртіки з Євгеном Галичем

«Якщо говорити про мою українську, вона взагалі не ідеальна. Але мені завжди хочеться говорити більше українською, і ставати все більше освіченим, і почувати себе комфортніше, коли спілкуюся українською».

«Про українську музику я можу говорити вічно. У нас так склалося, що українська музика стає популярною в ті моменти, коли для нашої країни це стає необхідним, коли хтось за одне місце кусає, і в той момент ми стаємо українцями: ми починаємо фарбувати паркани в блакитно-жовтий колір, роздавати вишиванки, починаємо хизуватися тим, що спілкуємося українською, а ще буквально вчора ще ті люди спілкувалися російською, слухали російських виконавців. На мій погляд, це неправильно. Таке ж було й з гуртом «O.Torvald», і з Джамалою, тому що визнали її після Євробачення, хоча пишатися потрібно такими співачками постійно».

Євген Галич
Євген Галич

«Потрібно змінюватися з себе, і цінувати треба те, що маємо прямо тут, і прямо зараз. І ніхто не змінить вас краще, ніж ви самі. У мене є такий девіз, коли я прокидаюся зранку, я не хочу бути кращим за Положинського або Хливнюка, я хочу бути кращим за себе вчора. Кожному десь в середині потрібно зрозуміти, на скільки ти свідомий українець, на скільки ти любиш свою країну, на скільки ти хочеш і можеш зараз спілкуватися українською, і на скільки ти можеш любити українську музику».

Євген Галич
Євген Галич

Слухачі гуртіки з Євгеном Галичем
Слухачі гуртіки з Євгеном Галичем

«Українська музика стала безмежно популярною десь з 2014 року. Але зараз виходить дивна ситуація, ми реально зрозуміли, що нам потрібно українська музика? Хочу розповісти, що ми створили платформу, на якій розвиватиметься сучасна українська музика, тобто ми збиратимемо українську музику на альтернативному телеканалі. Надіюся, що з вересня української музики в ефірі стане більше».

«Я люблю україномовну музику все своє життя, хоча маю пісні й російськомовні та навіть польською мовою».

На завершення соліст розповів, що в кінці серпня «O.Torvald» зіграє останній концерт, а далі гурт бере тривалу паузу. І вернеться з іншими проектами, адже не тільки «O.Torvald» слухати, каже Євген Галич.

Євген Галич
Євген Галич

Євген Галич
Євген Галич

Читайте також: Показали, де можна поплавати на «Бандерштаті-2018»

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у Twitter, Google+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром