Голубиний дім у центрі Луцька

02 Серпня 2015, 12:46
10132

Породисті голуби, яких розводить офіцер у відставці Петро Пінчук, прописані на вулиці Винниченка, 25б.

В колекції пана Пінчука кілька десятків представників п’яти порід голубів. Скільки саме їх ховається у вольєрі – господар не зізнається, чи може й справді не знає: каже, що рахувати птахів – погана прикмета.

В одній «кімнаті» голуб’ятника живуть представники вишуканих порід: павині голуби, якубіни, волзькі червоногруді і уральські білобокі. Між собою вони ніколи не б’ються, не дарма ж саме ця пташка визнана символом миру.

1

Зараз не найкращий період для фотосесій породистих голубів – вони линяють і виглядають дещо неохайно, але вже вкінці літа вони знову будуть прекрасними.

Через стіну від декоративних – поштові голуби. Саме їх господар іноді дає в оренду – вони бували на весіллях в Маневичах, Ратному та Шацьку, і завжди повертались додому наступного дня.

А перших птахів Петро Тимофійович зловив на вулиці і приніс додому ще будучи першокласником. Батько теж виявляв неабиякий інтерес до  голубів, тому тоді ще маленькому Петрику дозволили їх залишити.

А по сусідству жив дідусь, який розводив породистих птахів. Коли дізнався про захоплення нашого героя, почав віддавати йому «бракованих» голубів, але навіть вони тоді були справжньою знахідкою для голубовода-початківця.

Пан Петро радий гостям, ніколи не проганяє навіть дуже допитливих.
Пан Петро радий гостям, ніколи не проганяє навіть дуже допитливих.

Згодом Петро Тимофійович поїхав на службу аж у Тамбов. І вже там зрозумів, що голуби стали невід’ємною частиною життя – іноді просто ходив на пташиний ринок, щоб помилуватися ними. Через 25 років військової служби чоловік переїхав до Луцька і вже точно знав, що заведе пернатих домашніх улюбленців.

Так оселя голубів виглядає з вулиці.
Так оселя голубів виглядає з вулиці.

Поряд з його будинком стояли смітники і велика площа навколо заросла бур’яном. Тоді Петро Тимофійович написав заяву в міську раду з проханням орендувати ту землю, і отримав позитивну відповідь. Тепер на тому місці просторий вольєр, газонова травичка і квіти на будь-який смак.

З тильної сторони хатинки.
З тильної сторони хатинки.

Одна жінка з сусіднього під’їзду довго бойкотувала і приводила до голуб’ятника представників різних інстанцій, але все марно – Петро Пінчук має офіційний дозвіл. Голубиний дім зареєстрований як справжній будинок і має свою адресу – вулиця Винниченка, 25б. А загалом мешканці раді, бо в дворі дуже затишно – кругом квіточки і голуби воркують.

У верхів'ї дерев прилаштована перекладина - птахи мають де потусуватися.
У верхів'ї дерев прилаштована перекладина - птахи мають де потусуватися.

Свою колекцію голубовод мріє поповнити ще кількома породами, але поки що немає можливості – вольєр занадто маленький. Чоловік мріє переїхати за межі міста і там серйозніше зайнятися своїм хобі.

Поки ж Петро Пінчук і його голуби в Луцьку – всі охочі можуть прийти подивитися на таку красу.

Іванна Сацик

Коментарі
02 Серпня 2015, 20:58
шо за рукожоп снимал?
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром