У Луцьку – виставка, присвячена кримським татарам

17 Травня 2016, 19:05
3137

Напередодні річниці депортації кримських татар волинян вирішили ближче ознайомити з культурою та побутом народу, який здавна проживав на території нині окупованого півострову.

Для цього у Волинському краєзнавчому музеї у вівторок, 17 травня, відкрили виставку «Кримські татари і Волинь».

Директор краєзнавчого музею Анатолій Силюк розповів, що на Волині вирішили продовжити працю острозьких колег, які створили виставку «Татари і Острожчина».

«Нам дуже приємно, що до створення виставки долучились кримські татари, які зараз проживають на Волині. Також нам приємно, що над проектом працювало багато інших людей, яким вдалось створити гарну виставку. Я переконаний, що вона сьогодні потрібна нам усім, потрібна молоді, потрібна, щоб нагадати багато кому про те, що Крим – це українська земля. Таким чином ми хочемо показати свою солідарність із цим давнім народом», - наголосив очільник обласного музею.

Науковець відзначив, що Волинь та Крим пов’язує не лише тривале існування громади кримських татар в нашому краї, а й такі відомі постаті, як Агатангел Кримський та Леся Українка. Остання дуже любила бувати в Криму та присвятила півострову чимало своїх творів.

Заступник генерального директора кримського історичного музею «Ларішес», дисертант Львівського інституту народознавства Ульвіє Аблаєва подякувала волинським музейникам, а також кримським татарам, які долучились до організації виставки.

«Якщо буде більше таких заходів, організованих з добрими намірами та душею, ми переможемо», - підкреслила жінка.

Завідувач відділу давньої історії Волині Михайло Вашета своєю чергою розповів, що експозиція складається з декількох частин, кожна з яких розповідає про історію, побут та релігію кримськотатарського народу. Чільне місце в експозиції посідає оригінал листа кримського калги до князя Любомирського, в якому він жаліється на утиски кримських татар.

Окрім цього, відвідувачі музею зможуть побачити чимало посуду татар, елементів одягу, срібних монет, прикрас, друковані та рукописний коран, картини, раритетні фото тощо. Окремий стенд працівники музею присвятили відомому сходознавцю, уродженцю Волині Агатангелу Кримському та Лесі Українці.

«Кримські татари – це єдина організована група в Криму, яка не визнає анексії, і проти неї застосовуються численні репресії: заборона Меджлісу, обшуки тощо. Мій народ хочуть загнати в національне гетто. І це все – в 21 столітті на території Європи, яка раніше пережила Голокост та інші страшні речі. Але я думаю, що після перемоги Джамали на Євробаченні та таких виставок Європа й увесь світ побачать наш біль», - наголосив голова громадської організації «Кримські татари Волині» Сервер Зейнідінов.

Голова Волинської організації краєзнавців Геннадій Бондаренко зауважив, що тема виставки наразі дуже актуальна.

«У нашій пам’яті – ті речі, які відбувались на території України в 20 столітті, пов’язані з соціоцидом, етноцидом, Голокостом. На жаль, такі події відбуваються й в 21 столітті. Викликає співчуття те, що відбувається на території Криму. Я думаю, що це продовження тієї політики, яка раніше була спрямована проти кавказьких народів, кримських татар, німців, які були виселені з України. Ці речі потрібно пам’ятати і робити все, щоб вони не повторювались», - наголосив краєзнавець.

Кримський татарин Зекір’яєв Редван розповів, що вже два роки живе у Луцьку. Чоловік Волинь обрав випадково, однак про це ні разу не пошкодував. Після звільнення півострову кримчанин планує відразу ж повернутись у рідний край, однак поки там панують окупанти, про це навіть думати не може. «Дуже приємно, що волиняни цікавляться нашою історією, не забувають нас. Волинь – здається єдиний край, де на стелі Героїв Небесної Сотні розмістили й фото кримського татарина Решата Аметова. Дякую за це волинянам», - поділився відвідувач музею. Варто зазначити, що на виставці також представили стенд з фотографіями кримських татарів та українців, яких вбили під час окупації. Після відкриття виставки Ульвіє Аблаєва провела лекцію на тему "Культура та побут кримських татар".







































 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром