Міст біля вокзалу: кохання на замок, а ключ – на колію

02 Серпня 2015, 14:16
9526

Як лучани завішують замками міст, що веде від ТЦ «Караван» до залізничного вокзалу.

На імпровізованому «мості закоханих» вже 88 пар увіковічнили свої почуття – свідчення цьому намертво прикріплені замки.

Німці кажуть: «Alte Liebe rostet nicht», що означає «Давнє кохання не іржавіє». У лучан чи то кохання не старе, чи просто замки неякісні – більшість з них вже вкриті іржею.

Закохані не надто переймались естетикою замочків: майже всі придбані в крамниці для ремонту і власноруч розписані коректором чи маркером. Найбільш наполегливі видряпували свої імена на замочках, і тепер це нагадує неякісну гравюру.

Були пари, для яких не треба жодних слів – достатньо лише пристібнутої залізячки.

Кілька пар, ймовірно, сумнівалися у надійності замка, тому додатково ще прив’язали його мотузочками.

Традиція вішати замок як символ кохання виникла у 1922 році після виходу у світ роману «Три метри над небом», де так вчиняли герої. І ось уже майже століття закохані по всій Європі слідують їх прикладу. 

Зазвичай ключ викидають у річку – щоб ніхто не знайшов і вода віднесла його у незвідану далечінь. У Луцьку все простіше: ключ можна кинути на рейки або на поїзд. У першому випадку ви завжди зможете знайти його десь на коліях і відімкнути замок, раптом ваше кохання виявиться не таким вже й вічним. Якщо ж ваш ключ опиниться на даху потяга – теж не страшно, принаймні ви знаєте, в яку саме далечінь він прямує: на Одесу, Київ, Чернівці чи й Москву.

До слова, щедро завішані замками мости значно перевищують допустиме навантаження на конструкцію, а відтак стають небезпечними. З київського мосту закоханих комунальники щовесни зрізають символічні замки і відправляють на утилізацію. Проте за рік їх знову назбирується стільки, що переправа стає важчою майже на тону.

У Парижі влада лояльніше поставилась до почуттів закоханих. Там на мості накопичилося замків загальною вагою 45 тон і з’явилася загроза обвалу конструкції. Тоді замочки познімали і відправили на склад, не порушивши традиції. А на самому мості встановили огородження з пластику, на які неможливо нічого повісити.

Міст, що сполучає залізничний вокзал з ТЦ «Караван», – на балансі міської ради. Прикметно, що банер "Свобода політв'язням" протримався два дні, доки його прибрали, а замків усе прибуває. 

Район.Луцьк застерігає закоханих відчайдухів: місце і так не дуже надійне, з моста звисають шматки конструкції н, і якщо тенденція продовжуватиметься – якийсь новий замок стане фатальним. 

Іванна САЦИК, фото Ярослави БЛИСКАВИЦІ

 
Коментарі
02 Серпня 2015, 18:26
правильно роблять Це для того щоб міст впав так і недороблений...
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром