Старе місто: історичні пам’ятки у жахливому стані

16 Травня 2016, 21:45
3724

Депутати Луцькради ознайомилися  із потенціалом  історико-культурного заповідника в Луцьку, аби побачити потребу в реконструкції історичної спадщини нашого міста та стан культурних пам’яток.

У рейд Старим містом вони вирушили у понеділок, 16 травня, під час для депутата.

Першим об’єктом розгляду стала скандальна ділянка на вулиці Кафедральна 13, зокрема вирішували питання, чи продовжувати договір оренди. Активне обговорення цього питання уже піднімалося на 7 сесії Луцької міської ради 27 квітня, але безрезультатно.

Нагадаємо, що ділянка на вулиці Кафедральній 13, давно перетворилися на смітник. Уже три роки на ній не ведуться жодні роботи. Водночас підземелля, яким уже чотири століття – руйнуються. 

Також ця ділянка, нині оточена величезним парканом, погіршує туристичну привабливість міста. Після розірвання договору із попереднім орендатором, суборендар Тихін Павлюк хоче оформити новий договір оренди на себе та збудувати 2-поверховий будинок з мансардою (шатровим дахом).

Секретар Луцькради Юлія Вусенко зазначила, що передання підземель у приватну власність під забудову може стати величезною втратою для міста, адже ніхто не зможе мати вільного доступу до цієї памʼятки. На заході не було забудовника, був присутній лише архітектор Віктор Семенюк, який в свою чергу запевнив, що він на стороні міста.

«Приватник зобов’язується перекрити ці підвальні приміщення, зберегти їх в належному стані і дозволити вільний доступ як археологам, так зокрема місту. Для того, щоб ми мали підземелля, як наш туристичний резерв, а не просто підвальне приміщення власника, який зведе над ним свою будівлю. І лише, після цього можливе продовження договору оренди», – ствердила Юлія Вусенко.

Архітектор Віктор Семенюк пояснив, що пам’ятки Луцька – підземні підвали, можна зберегти, накривши їх суцільною плитою, та вже на ній розпочати будівництво. «На сьогоднішній день потрібно перекрити та захистити від руйнування підземелля», – мовив він.

Депутат Микола Собуцький надав інформацію, що руїни підвалу потрібно досліджувати, оскільки на цій ділянці віднайдений вхід до луцьких підземель. Він надав світлини, на яких зображено реальний стан підземелля:

«Цю ділянку потрібно зберегти для Луцька, ні в якому разі не надавати у приватне користування», – зауважив депутат.

Наступним об’єктом розгляду стала Вежа Чарторийських та залишки Окольного замку.

Наразі Вежа знаходиться у жахливому стані, оскільки повністю заросла зеленню, отож вільного доступу для туристів немає.

Як розповіла начальник управління туризму та промоції Луцькради Наталія Бунда, потрібно відновити роботи укріплення стіни Окольного замку, провести благоустрій усієї території, але на жаль, у держави немає коштів на реставрацію цієї пам’ятки.

Також депутати побували у підземеллі під кафедральним костелом святих апостолів Петра і Павла.

По закінченні заходу депутати зробили висновок, що багато історико-культурних пам’яток у Старому Луцьку перебувають у незадовільному стані.









































 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром