Поліщук заплутався в міському бюджеті й звинуватив Покровського у недостовірності інформації щодо його наповнення

25 Липня 2018, 19:55
Ігор Поліщук і Андрій Покровський 3617 Джерело: https://pershyj.com
Ігор Поліщук і Андрій Покровський

Радник міського голови Луцька Ігор Поліщук звинуватив депутата Андрія Покровського у недостовірності інформації щодо наповнення бюджету міста.

Про це йдеться на сторінці «Андрій Покровський – депутатська on-line приймальня» у Facebook.

«Сказали, що я не володію ситуацією щодо наповнення бюджету міста. Звинуватили, що мої слова про те, що від комунальних підприємств в казну Луцька надійшло аж 363 тисячі гривень в першому півріччі, не відповідають дійсності, і тільки від КП «Луцькреклама» ми отримали чотири мільйони», – йеться у дописі.

З його словами, заперечити йому могла тільки людина, яка сама не розбирається в бюджетних питаннях чи свідомо маніпулює громадською думкою. 

Далі Андрій Покровський детальніше роз'яснив ситуацію.

«Отож, на сайті Луцької міської ради є розділ «Бюджет» . Там же можна знайти документ про доходи за перше півріччя 2018 року. Станом на 1 липня у загальний фонд було сплачено 363,5 тисяч гривень частини чистого прибутку комунальних підприємств, що становить 96,9% від запланованого (фото в додатку).

Я жодного слова не казав про податок з доходів фізичних осіб, які працюють на КП, адже це зовсім інша стаття доходів. Чи навіть про отриманий податок на прибуток комунальних підприємств, якого також сплачено мізер – 414 тисяч. Я говорив про кошти, які заробили для міста комунальні підприємства.

Спробую пояснити на прикладі. Скажімо, у вас є якісь вільні ресурси: земля, нерухомість, обладнання, гроші, власний розум врешті-решт. Ви думаєте, як ними правильно розпорядитися, щоб зберегти їх і примножити. Ви можете покласти гроші в банк під певний процент, який навряд чи буде великим, враховуючи інфляцію. Землю чи нерухомість ви можете здати в оренду і отримувати якусь плату за це. А можете створити фірму, піти на більший ризик, і, можливо, отримати більші дивіденди від вкладених ресурсів.

Так ось, немає різниці, хто власник – фізична особа чи місцева рада. І, власне, немає значення, комунальне це підприємство чи комерційна фірма: вони повинні приносити якісь дивіденди. Комунальне підприємство, наприклад, може працювати з мінімальною рентабельністю, але виконувати якусь соціально важливу функцію. Але якщо воно працює на конкурентному ринку, то потрібно, щоб воно приносило прибутки. Якщо воно прибутків не приносить і не виконує соціально важливу функцію, воно навряд чи потрібне. Краще віддати таку діяльність бізнесу.

А за перші півроку бюджет Луцька отримав всього 363,5 тис. гривень «дивідендів», що свідчить про незадовільний стан діяльності луцьких КП.

Щодо «Луцькреклами», то за 2017 рік це підприємство справді отримало надходжень понад п'ять мільйонів гривень.

Але чистий прибуток у 2017 році становив аж 1 100 гривень. З них в міський бюджет потрапило близько 250 гривень. Ще 200 гривень сплатили податку на прибуток. Отож, все, що отримало місто від діяльності «Луцькреклами»  у 2017 році – це 450 гривень, а не чотири мільйони, про які розповідає радник міського голови.

Якщо ж він мав на увазі доходи, які отримує бюджет від реклами, то варто зазначити, що така діяльність керується законами і підзаконними актами. 80% вартості оплаченої реклами в Луцьку йде в міську казну, а ще 20% залишається в розпорядженні КП «Луцькреклама».
Зауважу, що до 2012 року в Луцьку всі 100% йшли до міського бюджету. Тоді у відділі підприємництва Луцької міської ради цими питаннями займалися аж дві людини. Тому ніякої заслуги комунального підприємства в надходженнях міста від реклами немає. Навпаки: 20% платежів воно забирає на свою діяльність.

Отож, вчіться розрізняти мільйони і тисячі, перевіряйте інформацію до того, як назвати когось брехуном. Адже в один момент ним можна стати самому», – пояснив Андрій Покровський

Звіт про фінансові результати за 2017 рік
Звіт про фінансові результати за 2017 рік

Бюджет міста (доходи)
Бюджет міста (доходи)

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментарі
26 Липня 2018, 00:49
Панові Поліщуку треба над розвитком Луцька працювати, а не провокувати конфлікти у міські раді. Крім того, зважаючи на його посаду, він мав би краще розумітися в бюджетних питаннях.
26 Липня 2018, 12:36
Саме краще торгувати шмурдяком оптом
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром