Чи комфортно у Луцьку бути мамою?

12 Травня 2016, 09:07
4179

Відгуляли ми свято мам, хто вітав своїх рідненьких, хто забув, а хто б і радий, та вже нікого. Життя таке, часто ділить нам лимони, але без текіли чи чаю. А як же живеться луцьким мамам найменшеньких?

Якщо ви – мама, то навіть без знання іноземних мов рано чи пізно починаєте розуміти, що таке «чайлдфрі» та «кідсфрендлі». Хай там говорять, що вагітність і материнство згубно впливають на мозок, але, кажучи по секрету, частіше мами «туплять» свідомо, бо так простіше. Ну і стереотипам часом треба відповідати, чому ні? Так от, про комфорт для мам є багато рекомендацій, настанов, порад мудрих тітоньок і дядечок тощо, але виконати їх можна так, що зведуться нанівець усі добрі наміри. То чи ж комфортно у Луцьку бути мамою?

Жіноча консультація і пологовий будинок

Я народжувала трохи менше, ніж два роки тому. Лікарі, молодший медперсонал були адекватними і професійними. Так, за все платила, за кожну голочку і шматочок ватки, але відверто про хабар попросив тільки один лікар – анестезіолог. Все, ніяких десяток шоколадок медсестрам, ніяких «соток» за виписку. Можливо, хтось і хотів би, але я не пропонувала. Мені здається, це давно вже ні для кого не новина і не сюрприз. Разом зі мною лежали жінки, які не платили ні за що. І народили, і виписалися додому вони без проблем.

Читайте також: На ремонт жіночої консультації витратили понад мільйон гривень.

Заклади

Кілька років тому у нашому місті почали з’являтися кімнати матері і дитини, іноді навіть з пеленальними столиками, ігрові кімнати і куточки, часом навіть аніматори. Але на появу матері з немовлям у закладі громадського харчування чи розважальному як реагували неадекватно, так і далі реагують. Бо чого гріха таїти – дитина створює дискомфорт. Ну десь вони мали, що вам не подобається в кращому випадку агукання, в гіршому – крики. Мені радили «посидіти той рік вдома і не тягати дитину по кафешках», просили «успакойтє ребьонка» і просто косо дивилися. Це при тому, що «в люди» з малим ми виходимо вкрай рідко. Поки що бути дружніми до дитини (а головне, до мами) нам ще вчитися і вчитися. Плюс – ми вчимося, справді.

Тротуари і пандуси

Гм, навіть, якщо ви не тягаєте за собою візочок, то можете оцінити якість покриття луцьких тротуарів. Особливо, якщо живете в спальних районах міста. Щастя, що мій малий любив засинати, підскакуючи на вибоїнах, але так щастить не всім. Поки що з комфортними тротуарами і пандусами у нас не просто проблема, а катастрофа. Хоча пандусів побільшало, так. Мені просто цікаво, чи пробували їх творці виїхати вгору по пандусу, встановленому під кутом 45 градусів і більше? Бо якщо мама візочок ще якось затягне, то інвалідові підкорювати таку вершину небезпечно. А ще є питання, чи контролює хоч хтось їхню ширину? Я опитала багато знайомих мамочок, і всі в один голос твердили, що відстань між колесами візочків не співпадає з пандусами. От підніміться на пішохідний міст, що з’єднує автостанцію і вокзал, несучи дитину і візочок, і ніякі дієти і тренування вам уже не потрібні.

Читайте також: Заступник мера розповів, чому в місті бракує пандусів.

«Розвивалки» і садочки

 Школи раннього розвитку в Луцьку є, знайомі кажуть, що непогані. Дітям там цікаво і весело. Можна спробувати безкоштовні заняття, можна сходити з дитиною на фітнес, при бажанні можна знайти хорошу няню. У садочок піти складніше – багато охочих, а місць мало, але теж реально. Головне – стати на чергу раніше, ніж почати святкувати народження дитини.

Читайте також: Навіщо благодійники «купують» голів батьківських фондів.

Магазини одягу та іграшок

Є багато, є якісні, є різні ціни. Втім, допомагають економити покупки в Інтернеті і обмін одягом зі знайомими. На ринках ціни на дитячі товари відрізняються залежно від жадібності продавця. Різниця на упаковці підгузків у різних точках – він 5 до 25 гривень. На одяг і взуття – до двох сотень. Торгуйтеся, шукайте. Приготуйтеся до того, що речі для малюка коштують дорожче, ніж для дорослих.

Ех, зробити ще б у Луцьку рожеву мрію усіх мам, яким не допомагають бабусі-дідусі-хресні – няня на годину або садочок з кількагодинним перебуванням для діток від кількох місяців. Повірте, наша щира мамська вдячність сягнула б небес.


 

Тоня КОЛОШУК

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром