Державний адвокат: що це за звір і де його шукати

13 Липня 2018, 11:41
Державний адвокат 7517
Державний адвокат

У Луцьку відбувся захід, на якому на Регіональний центр надання безоплатної вторинної правової допомоги звітував за п’ять років своєї діяльності.

12 липня у бібліотеці імені Олени Пчілки зібралися представники місцевих центрів, територіальних громад, а також практикуючі адвокати, які займаються наданням безоплатної правової допомоги.

«Оглядаючись назад, хочеться сказати, що зроблена колосальна робота. За кожною цифрою, зазначеною в звіті, стоїть доля людини і проблема, яку ми допомогли вирішити. Система безоплатної правової допомоги урівнює громадян, які мають різне майнове забезпечення, адже право має бути доступне всім», – наголосив директор Ковельського місцевого центру з надання вторинної правової допомоги Василь Ковальчук.

Безоплатна правова допомога – правова допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел. У Волинській області це мережа, яка складається з Регіонального, трьох місцевих центрів та чотирнадцяти бюро правової допомоги.

Однак не все так добре із реалізацією хороших задумів. Впродовж минулих п’яти років держслужбовці у своїй діяльності зіткнулись із низкою проблем.

Зокрема, голови територіальних громад не завжди сприяють поширенню правової освіти серед місцевих меканців чи встановленню мобільних пунктів безоплатної правової допомоги. 

«Іноді вони просто не хотіли б, щоб громадяни знали про те, які ще у них є права», – зазначила виконуюча обов’язки директора Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Лариса Базіла.

Але є і позитивні моменти, коли голови сільських, міських рад відкрито йдуть на співпрацю. Тут людський фактор відіграє вирішальну роль.

Учасники звіту обговорють проблемні питання
Учасники звіту обговорють проблемні питання

Також важливим і болючим питанням є відшкодування коштів адвокатам, які надають безоплатну правову допомогу. Причиною цього може бути елементарне непередбачення в державному бюджеті коштів на розвиток безоплатної правової допомоги. Наприклад, у 2018 році з бюджету виділили лише 40% необхідних коштів для оплати праці державних адвокатів.

Наталія Смолярчук відповідає на запитання
Наталія Смолярчук відповідає на запитання

«Проблема відшкодування коштів буде вирішена впродовж липня-серпня поточного року», – пообіцяла Смолярчук Наталія, керівниця Волинського регіонального центру надання безоплатної вторинної правової допомоги. Це питання вирішують через звернення регіонального центру до Міністерства юстиції та Міністерства фінансів України.

Будемо сподіватися, що у майбутньому держава сприятиме зростанню правової свідомості громадян, і кожен, хто потребує допомоги, аби бути захищеним у правовому полі, зможе її безперешкодно отримувати.

Читайте також: Суд звільнив від кримінальної відповідальності наркомана, який розкаявся

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром