Лучан запрошують на ретро-свято вулиці Поштової у Рівному

11 Липня 2018, 09:58
Ретро-свято у Рівному 7159
Ретро-свято у Рівному

Шановні лучани, якщо ви любите історію, вам подобається переглядати ретро-світлини в публікаціях Район.Луцьк, і ви у захопленні від моди 1920-1930-х років, то все кидайте, і цієї неділі їдьте до сусіднього Рівного, яке радо запрошує лучан на свято вулиці Поштової.

Під час цього дійства, здається, оживають ретро-світлини старого Рівного, місто наповнює магічна атмосфера міжвоєнного життя.

Для того, щоб краще зрозуміти місію заходу і трішки привідкрити завісу цьогорічної програми свята, нам вдалось поспілкуватись з одним із організаторів заходу Галиною Данильчук, завідуючою відділу виставок Рівненського краєзнавчого музею, яка є авторкою цікавих публікацій про відомих рівнян та історію міста.

– Пані Галино, розкажіть, яким за рахунком є цьогорічне Свято вулиці Поштової, і хто є ініціатором цієї доброї традиції? 

– Вперше свято провели 12 липня 2014 року, на день святих Петра і Павла. Цей рік проводимо п’ятий раз. Щороку це середина липня, ближче до Петро-Павлівського свята. Ініціатива якось виникла спонтанно. Власне, захотіли це робити мешканці Рівного, а саме – мати та дочка на прізвище Мобіло. Нині найбільш активна матір – Любов Ананіївна, їй 70 років. Вона наша рівненська громадська активістка й волонтерка. Її донька мешкає більше за кордоном, але на свято обов'язково приїжджає до Рівного і бере усе в свої руки. Їх двір у заході – один із основних, там усе роблять досить креативно. У них до цього був салон весільних суконь. Тепер планують,можливо, кафе там зробити. Я підключилась з першого року організації Свята вулиці Поштової. І моя основна місія  – це виставки, сценарій, концерт та реклама заходу.

– Чи потрібно лучанам дотримуватись дрес-коду, аби потрапити на атмосферне свято? Якщо так, то якого? 

– За п’ять років вже прижився  ретро-стиль. Жінки, та й чоловіки вже теж, не соромляться підібрати відповідний одяг. Максимально, звичайно, можна знайти цікаві капелюшки. Повірте, фотографам на нашому святі явно є що робити! У минулі роки ми проводили конкурс на краще ретро-вбрання. Намагаємося максимально витримати епоху тих часів – в одязі, музиці, виставках. Щороку вигадуємо щось новеньке. Цього року готую на банерах нову виставку «Дитячий світ старого Рівного» – це будуть цікаві фото дітей з сімейних архівів. Хочемо зробити фотозону «Фото Гальперіна» (назва культового рівненського фотосалону, - ред.).

– Скільки людей минулого року відвідало ваш захід? 

– Скільки людей? А хто їх рахував! Тісненько було на маленькій вуличці. Там – виставки, там – майстри, колекціонери, концерт, дитячі ігри, кава, самовари, інсталяції, єврейська кухня. Позаминулого року навіть спробували вечірній кінозал на вулиці і німе кіно, але важко було дочекатись темряви, і трохи мало людей мало зібралось. Але над старим і добрим Чарлі Чапліном сміялись всі, як діти. Вулиця Поштова і її свято є просто зразком, як можна зробити, при бажанні, для мешканців міста щось цікаве і змістовне, пов’язане з історією. Коли організовували свято вперше, ми й не загадували, що воно приживеться і стане такою рівненською «фішкою». А його вже чекають! Капелюшки підбирають навіть на «секондах», бо там інколи можна знайти справжню «англію» з вуалью. А щоб вдягнутися як слід, знову ж таки, в Інтернеті вишукувють старі ретро-фото, які і ви (Район.Луцьк, - ред.) скидаєте. От таке виходить коло. Отож, запрошуємо лучан на свято, яке відбудеться 15 липня 2018 року. Початок о 12 годині. Місце проведення: вулиця Поштова, місто Рівне.

Читайте також: Подорож «Трансатлантиком з Луцька до Рожища»

Свято проводять щороку
Свято проводять щороку

Можна придбати стильну шляпку, а можна подивитись ретро-світлини
Можна придбати стильну шляпку, а можна подивитись ретро-світлини

На свято приходить чимало гостей
На свято приходить чимало гостей

Тут діють виставки, а митцям є про  що поговорити
Тут діють виставки, а митцям є про що поговорити

Ретро-стиль вітається, але можно вдягнутись і сучасно
Ретро-стиль вітається, але можно вдягнутись і сучасно

Фотографам тут є чим зайнятися
Фотографам тут є чим зайнятися

Ще она виставка на затишній вулиці
Ще она виставка на затишній вулиці

Лучан запрошують приєднатись до ретро-свята
Лучан запрошують приєднатись до ретро-свята

Стилізація під моду міжвоєнного періоду
Стилізація під моду міжвоєнного періоду

 

Сторінка заходу в фейсбук: https://www.facebook.com/events/1345530732257353/ 

Використані фото О. ХАВРАТА, Г. ДАНИЛЬЧУК, С.КРАВЧУК, І.ПРОЦЕНКА. 

Спілкувалась Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

 

Коментарі
11 Липня 2018, 13:32
Задум цікавий.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024